×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Borås stad har inte förstått lönemodellen, menar Hasse Brännmar, Visions avdelningsordförande Foto: Anna Sigge

    Borås stad har inte förstått lönemodellen, menar Hasse Brännmar, Visions avdelningsordförande Foto: Anna Sigge

Tar strid för lönerna

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018. Vision i Borås anser att arbetsgivaren bryter mot avtalet. Sex medlemmar har inte lönesatts på rätt sätt, menar facket.

Lönen ska vara individuell och grunda sig på uppnådda mål och resultat. Det slås fast i Visions löneavtal för kommunanställda. Men så går lönesättningen inte till i verkligheten, anser Vision i Borås som nu begärt tvisteförhandling med arbetsgivaren.

– Cheferna ska kunna motivera varför du har en viss lön. Men en motivering som ”du har lägre lön för att din ingångslön var lägre” duger inte, säger Hasse Brännmar, Visions avdelningsordförande.

Tvisten gäller sex medlemmar. I samtliga fall anser Vision att lönerna satts utan att det finns någon koppling till vad de anställda presterat.

– Cheferna skämdes när de meddelade vår nya lön. De ville ge oss mer men fick inte göra det. Det känns inte rätt att få några hundralappar, säger en av medlemmarna som vill vara anonym.

Hasse Brännmar tycker att det är solklart att arbetsgivaren därmed bryter mot andemeningen i löneavtalet.

– Det står tydligt att chefen ska vara lönesättande. Men här ber cheferna om ursäkt för att lönepåslagen inte är högre, säger han.

De andra fallen Vision vill förhandla om gäller bland annat anställda som tjänar betydligt mindre än kolleger med exakt samma arbetsuppgifter. Den enda förklaring som ges är att de har olika titlar.

– Borås stad har gjort fel, man har inte förstått lönemodellen, säger Hasse Brännmar.

Förhandlingschef Annica Dahlén anser å sin sida att löneöversynen är avslutad och att det inte finns något att förhandla om.

Finns det inget ni kan bli bättre på i löne­processen?

– Jo, absolut. Med 450 chefer finns det säkert några som kan vara tydligare i lönesättningen. Vi utbildar kontinuerligt i löneprocessen, säger hon.       

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Vad är en tvisteförhandling?

  • En tvisteförhandling handlar om hur ingångna avtal eller lagar ska tillämpas. Facket kan kalla till förhandling när man till exempel anser att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet. Om parterna inte kommer överens kan förhandlingen tas upp på central nivå och i sista hand i Arbetsdomstolen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb