×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Illustration: Maria Raymondsdotter

  Illustration: Maria Raymondsdotter

Släpp greppet om mobilen

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018. Är mobilen det första och sista du tittar på varje dag? Känner du dig missnöjd när du jämför dig med andra på Facebook eller Instagram? Då är det dags att reflektera över din ­relation till din smartphone.

Du använder den för att göra bankärenden, boka jobbmöten, shoppa, få nyheterna, hålla kontakt med nära och kära, ta foton, lyssna på podcasts, spela spel och mycket annat. Men mobiltelefonens mångfald gör också att det är lätt att fastna i kollegans semesterbilder eller roliga youtubeklipp så snart du
vill kolla vädret. Enligt olika uppskattningar ägnar vi fyra timmar om dagen
åt vår smartphone. I vissa åldersgrupper så mycket som 40 timmar i veckan.

– Frågan var och en måste ställa sig är om det är time well spent eller bara time spent, konstaterar Hoa Ly.

Han är doktor i psykologi och medgrundare till psykologiappen Shim. Han är också talesperson för den svenska versionen av Time Well Spent. Rörelsen startade i USA 2014 på initiativ av Tristan Harris, en före detta utvecklare på Google, som vill införa ett mer etiskt perspektiv i branschen. Hittills har designen av framförallt sociala medier styrts av att stjäla så lång tid av vår uppmärksamhet som möjligt.

– Ur ett evolutionistiskt perspektiv har det varit livsnödvändigt att skapa allianser och att bygga relationer. Många program spelar på vårt enorma intresse för social information och utnyttjar också hjärnans förkärlek till snabba belöningar, säger Hoa Ly.

Belöningarna bygger på samma principer som enarmade banditer – intermittent förstärkning – vilket innebär att de är oförutsägbara. Det är just tanken på vad som kan dyka upp vid nästa svajp som lockar oss att fortsätta.

Med mobilen på en armlängds avstånd är också tröskeln för att vara ständigt närvarande i arbetslivet låg. Att kolla mejl även under ledig tid är på vissa ställen mer regel än undantag. Men en stressig period på jobbet behöver i sig inte vara problematiskt berättar Hoa Ly. Inte heller att gränsen mellan arbete och fritid flyter ihop.

Faran uppkommer när vi inte får tid för återhämtning. Hjärnan behöver pauser för att nya idéer och tankar ska komma fram. Att automatiskt plocka fram mobilen så snart det blir en paus på tio sekunder, på toaletten eller i kön till kaffeautomaten bidrar till ökad distraktion och försämrar vår kognitiva förmåga, säger Hoa Ly.

Studier har visat att vi blir mer missnöjda med vårt eget liv genom att ständigt jämföra oss med andra, men för den skull ska man inte underskatta teknikens möjligheter till att bygga relationer och att skapa kontakter.

För vetenskapsjournalisten Catherine Price blev föräldraledighet en ögonöppnare.

– När jag fått min dotter insåg jag hur ofta hon tittade på mig, medan jag tittade på min telefon. Det var inte det intryck jag ville att hon skulle få av mänskliga relationer och inte heller så jag ville tillbringa mitt liv, säger hon.

Hennes bok ”Hur du gör slut med mobilen” har just kommit ut på svenska. I den konstaterar hon att relationen med mobilen, i likhet med alla relationer ibland behöver ses över och utvärderas. Vid vilka tillfällen mår du bra? Vid vilka tillfällen mår du dåligt?

– Det innebär inte att ni aldrig mer ska ses. Bara att du ger dig själv en chans att stanna upp och tänka efter.

Carina Haglind Ahnstedt

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Du behöver se över ditt ­mobilanvändande om...

 • Du är aktiv via din mobil dygnet runt.
 • Mobilen ingår i din dukning av matbordet.
 •  Du tittar på mobilen mitt i ett samtal med någon annan.
 •  Du tar fram mobilen för att ”kolla en grej” och vaknar upp en timme senare.
 • Du ägnar mer tid åt sociala medier, mejl och mess än att möta människor ansikte mot ansikte.
 •  Du känner ett ständigt tvång att kolla om något nytt har hänt.
 • Du reflexmässigt tar fram telefonen så fort du får en mikrostund över – när du väntar på bussen, går på toa eller i kaffekön.

Punkterna är sammanställda utifrån Catherine Price bok ”Hur du gör slut med mobilen”

SÅ HÄR MINSKAR DU DITT MOBILANVÄNDANDE

 •  Fundera över vad du lägger din tid på telefonen åt? Vad är bra distraktion för dig? Vad känns värdefullt efteråt?
 • Höj tröskeln för appar du tycker att du använder för mycket. Radera dem från hemskärmen så att du måste logga in på nytt varje gång.
 • Stäng av alla aviseringar utom telefonsamtal, sms och kalender.
 • Skaffa en väckarklocka och ladda inte telefonen i sovrummet. Rädd att missa ett samtal? Sätt på hög ringsignal!
 • Öva på att ta kortare och längre pauser från din mobil (och gärna även andra skärmar) Sätt autosvar på sms och mejl och boka in något trevligt.
 • Diskutera när det är ok att ha telefonen framme och inte. Studier har visat att även en avstängd telefon är distraherande. Bestäm tillsammans med familjen eller arbetskamraterna mobilfria zoner. Vid middagsbordet, på jobbmötet eller vid fredagsfikan?
 • Har du svårt att få folk med dig på ovanstående? Var noga med att lägga undan din egen mobil och fråga om det är ok när du vill kolla telefonen eller ta ett samtal. Förklara att du försöker minska ditt mobiltelefonberoende. Så småningom kommer kanske fler att bli inspirerade.

Tips från Catherine Price bok ”Hur du gör slut med mobilen” samt www.timewellspentsweden.com

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb