×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Att bestämma över sin egen kropp är en rättighet som alla borde känna till. Tanken är att sprida kunskapen med den webbserie som Helena Gard är projektledare för.  Foto:  Johan Gunséus

    Att bestämma över sin egen kropp är en rättighet som alla borde känna till. Tanken är att sprida kunskapen med den webbserie som Helena Gard är projektledare för. Foto: Johan Gunséus

Kan du nästan allt om sex?

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018. Helena Gard projektledare och hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting.

Skulle inte vilja säga nästan allt, men i alla fall ganska mycket. I mitt jobb som projektledare för webbserien Nästan allt om sex i Sverige, har jag lärt mig en hel del. Det känns väldigt lyxigt.

Varför har ni gjort webbserien?

– Det började med att personal på ungdomsmottagningarna intervjuade nyanlända ungdomar och såg att det fanns ett behov och en vilja hos ungdomarna att få mer kunskap om sexualitet och sexuell hälsa. Deras förkunskaper varierar förstås, men vissa har aldrig fått någon sexualundervisning i sina tidigare länder.

Varför behöver de kunskaperna?

– För att få möjlighet att uppnå sexuell hälsa och för att det är en mänsklig rättighet att kunna bestämma själv över sin egen kropp och sexualitet, även om vi fortfarande inte kan ta det för givet, vilket Metoo-kampanjen har visat.

Med tanke på webbseriens namn, vad skiljer sex i Sverige från sex i andra delar av världen?

– Mycket kring sex och samspelet mellan människor är såklart liknande runt om i världen men visst finns det saker som sticker ut i Sverige. Som vår syn på sex och att vi har lagstadgad sexualundervisning. Vi har andra normer och pratar mer öppet om frågor som rör exempelvis sexualitet, abort och samkönade relationer än många andra länder.

Vad har ni fått för gensvar?

– De sex avsnitten har använts vid undervisning i skolan, på HVB-hem, fritidsgårdar och SFI (svenska för invandrare), och tagits emot positivt av både ungdomar och personal. De har varit underlag till många diskussioner.

Webbserien heter Nästan allt om sex… Vad är det som saknas?

– Sex är så otroligt brett, och kan betyda så många olika saker för olika personer. Så såklart finns det saker som fattas. Men vi håller faktiskt på att ta fram tre nya avsnitt som släpps under hösten. Och beroende på finansiering har vi tankar och förhoppningar om ytterligare fler.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Helena Gard

Yrke: Projektledare och hälsoutvecklare.
Arbetsplats: Västerbottens läns landsting.
Ålder: 31 år.
Intressen: Styrkelyft och att vandra.

Nästan allt om sex i Sverige

  • Består av sex avsnitt och under hösten släpps ytterligare tre avsnitt. Serien finns på Youtube.
  • Filmerna är textade på engelska, dari, arabiska, somaliska och tigrinja.
  • Serien har tagits fram i ett samarbete mellan Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten, Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb