×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Hillevi Wahl är journalist, författare och inspirationsföreläsare. Foto: Juliana Wiklund.

    Hillevi Wahl är journalist, författare och inspirationsföreläsare. Foto: Juliana Wiklund.

Det är inne att vara lagom igen

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018.

Det pågår en lagom-trend inom bokbranschen. Även internationellt. Flera brittiska förlag ger ut böcker med det svenska ordet lagom i titeln, exempelvis Londonbon Elisabeth Carlssons The Lagom Life – A Swedish Way of Living. I Sverige ligger Göran Everdahls Boken om lagom på topplistorna.

Men frågan är hur lagom vi egentligen är. När antalet utbrända ökar rekord­snabbt och flera undersökningar visar att svenskar stressar mest i Europa.

I dagarna kom Bella Lindes Odla ditt lagomliv ut. Jag blir först lite stressad av ordet lagom. För vad är det, egentligen? Bara en annan definition av det jobbiga ordet perfekt, som så många strävar efter? Inte för mycket, inte för lite. Återigen ett ouppnåeligt ideal. Eller?

Men Bella Linde använder ordet i en snällare version, en öppnare, där hon vill att vi odlar ett personligare lagom. Hon är journalist och författare och har gjort resan själv. Hon har försökt odla sitt personliga varumärke, utan större framgång. Och nästan förlorat sig själv på kuppen. Sådär som så många gör.

Idén till boken fick hon när hon hörde sin lille son leka med en kompis:

”Jag vill inte vara en kompis. Jag vill vara ett varumärke.”

Herregud, vad är det som händer, tänkte Bella Linde och bestämde sig för att undersöka fenomenet i en bok. Det blev några hundra sidor med fakta och mänskliga berättelser, där hon landar i att vi måste sätta gränser för att överleva med förståndet i behåll på sociala medier. Vi måste till exempel sluta jämföra oss med en främling på Instagram, för vad det än är vi ser där, så är det sällan några lagomliv.

I boken citerar hon den 15-åriga Ellen som alltid går igenom sitt Instagramflöde innan sängdags:

”Om man stalkar någon i fyra timmar på Instagram kan man få lite ångest över vad man gör med sitt liv, särskilt eftersom man tror att alla andra lever så intensivt i verkligheten. Men så inser man att de har ägnat jättemycket tid åt att lägga upp inlägg, plus kolla lajks. Och då har ju inte de heller levt.”

Nu har Bella Linde slutat odla sitt varumärke och gått över till att odla grönsaker i stället – och menar att det är mycket mer givande. För både kroppen och själen. Hon får tid till att dagdrömma och jobba med det hon tror på. Hon odlar sin värdighet och vägrar bli redskap för andras intressen. Det låter lagom befriande.

Hillevi Wahl är journalist, författare och inspirationsföreläsare. Hon jobbar hela tiden på att bli en lagom bra mamma och medmänniska.

Hillevi Wahl

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb