×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Nystart. Jennifer Pettersson såg till att Vision åter fick fackliga ombud på Active Omsorg. Foto: Lasse Hejdenberg

    Nystart. Jennifer Pettersson såg till att Vision åter fick fackliga ombud på Active Omsorg. Foto: Lasse Hejdenberg

Blåser nytt liv i facket

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018. Vision har cirka 3 200 medlemmar som arbetar på hvb-hem, i äldreomsorgen, vårdcentraler och andra omsorgsverksamheter som drivs av privata företag. Men till skillnad mot i kommuner och landsting saknas det fackliga representanter på många arbetsplatser.

Det vill Vision råda bot på och sedan i vintras pågår ett tvåårigt projekt för att dra igång klubbar och utse ombud.

– Många arbetsplatser är små med få medlemmar som kanske är tveksamma, anser att de kan för lite om facket eller inte har tid. Men vi försöker verkligen avdramatisera det, det handlar inte om någon arbetsrättslig djupfacklig verksamhet, bara att man ska få möjlighet till inflytande och veta sina rättigheter, säger Carina Wilén på Vision.

Ett exempel är Active Omsorg i Linköping där Jennifer Pettersson, biträdande föreståndare för två av bolagets hvb-hem, och en kollega i våras beslöt dra igång en facklig verksamhet.

– Vi ville ha större möjligheter att påverka saker i vårt arbete. Vår första fokus blev löneprocessen, det såg väldigt olika ut och på vissa enheter gick det inte rätt till med lönesamtalen, säger Jennifer Pettersson.

Efter att ha pejlat intresset bland medlemmarna gick det att utse arbetsplatsombud på alla företagets åtta verksamheter i Linköping. Jennifer Pettersson och hennes kollega fick gå Visions ombudsutbildning, och nu rullar den fackliga verksamheten på.

– Jag är jättenöjd. Och personalchefen är med på noterna, lönesamtalen ska bli mycket bättre framöver, säger Jennifer Pettersson.

Vad är ditt råd till andra arbetsplatser?

– Gör det inte till en stor grej. För oss räcker det att ombuden kommer på vårt möte en gång i månaden. Och när medlemmar har frågor brukar jag hänvisa till Vision Direkt om det är svårt att hitta svaret i avtalet.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

80 nya på plats

  • Vision driver i år och nästa år ett projekt där fyra anställda utvecklare besöker äldreboenden, vårdcentraler, hvb, och andra arbetsplatser inom de större privata vård- och omsorgsföretagen över hela landet. Målet är att utse ombud, hjälpa till att bilda klubbar och bygga en facklig struktur. Under våren har 80 nya ombud utsetts.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb