×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Arbetslivet förlängs

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018. Beska besked för de japanska arbetstagarna och omfattande protester mot en impopulär reform i Ryssland. Runt om i världen höjs pensionsåldern för att klara kostnaderna i takt med att livslängden ökar.

Japan och Ryssland är bara två exempel. Men också i till exempel USA, Italien, Frankrike, Danmark, Grekland, Irland, Australien och Sverige finns långt gångna planer på att förlänga arbetslivet.

Varför är frågan på tapeten just nu?

– Anledningen är att vi lever längre, ­pengarna ska fördelas på allt fler under en längre tid, därmed behöver pensionsåldern anpassas, säger Sari Wonsell, Visions pensionsexpert.

Finns det något land som går mot strömmen?

– Inte vad jag känner till. Sverige är långt ifrån ensamt om att planera en högre pensionsålder. Vårt grannland Danmark toppar listan med en framtida pensionsålder på 72 år, de anses också ha världens bästa pensionssystem.  

Hur jobbar Vision med frågan?

– Vi analyserar det svenska pensionssystemet och alla omkringliggande system såsom sjukersättning och a-kassa. Förutom högre pensionsålder ser vi att en ökad inbetalning är nödvändigt. Att bara fortsätta höja pensionsåldern i takt med att livslängden ökar kan bli riskfyllt. Pensioner måste byggas upp stabilt och på lång sikt.         

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

När går VÄRLDEN i pension?

Ryssland: I somras lanserade den ryska presidenten Vladimir Putin en pensionsreform. Män, som idag går i pension vid 60, skulle enligt förslaget pensioneras vid 65, medan kvinnor, som lämnar arbetslivet vid 55 skulle göra det vid 63. Efter omfattande protester reviderades förslaget till 60 år för kvinnornas del.

USA: I dag 66 år för både kvinnor och män. År 2027 kommer pensionsåldern höjas till 67 år.

Japan: 61 år för män och 60 år för kvinnor. Nyligen meddelande premiärministern Shinzo Abe att pensionsåldern kommer att höjas till 65 år för att klara välfärden med en åldrande befolkning.

Italien: I dag 66 år för män, 62 år och 3 mån för kvinnor. Från och med år 2022 blir pensionsåldern 67.

Sverige: Rätt att ta ut allmän pension från 61 och rätt att vara kvar på jobbet till 67. En blocköverskridande majoritet är överens om att stegvis höja båda gränserna, från dagens 61
till 64 och från dagens 67 till 69.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb