×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Allt fler lurade på jobbet

2018-09-19

Tidningen Vision nr 6 2018. Skönt att kunna slippa bruset och kollegernas pladder i dagens öppna kontorslösningar. Det är det allt fler som tycker. Men när ingen dörr finns att stänga blir hörlurar med musik en metod att få lugn och ro.

Vilken är bästa musiken till arbetet? Spotify tror sig ha svaret och listar 50 låtar de kallar Den ultimata spellistan för jobbet. Sammanlagt 3 timmar och 8 minuter rätt in i skallen på arbetstid.

Men hallå! Man ska väl jobba på jobbet, inte softa till musik? Eller? För faktum är att hörlurar blir allt vanligare på svenska arbetsplatser, inte minst på de i dag så populära kontorslandskapen. 2012 visade en undersökning från Manpower att 16 procent stängde in sig med musik i hörlurar för att kunna jobba effektivt. 2016 hade andelen ”lurade” ökat till 22 procent.

På IT-centrum i Tierp lyssnar många av de 14 medarbetarna i kontorslandskapet på musik i hörlurar. En av dem är Erik Ljungkvist.

– Jag gör det när jag vill fokusera på det jag håller på med. Då kan det vara skönt att lyssna på musik i stället för att höra kollegerna prata.

Han gissar att mellan en femtedel och en tredjedel av arbetstiden tillbringas med musiklurarna på.

– Till exempel när man sitter och grejar i Excel. Det kan vara ganska tråkigt, så då är det skönt med musik.

Från Tekniska kontoret i Danderyd meddelar Camilla Molina att hon sitter med lurar på större delen av arbetsdagen. Från arbetsgivaren får de som vill så kallade noise cancelling-lurar, främst för att stänga ute trafikbullret från E18 som dundrar förbi utanför fönstren.

 Men de använder hon inte.

– Jag blev illamående av den totala instängdheten i de lurarna, säger hon.

I stället använder hon egna lurar som släpper igenom lite bakgrundsljud. I dem finns musik och poddar.

Helena Jahncke, forskare i arbetshälsovetenskap vid högskolan i Gävle, håller med om att lurar med musik kan vara ett sätt att ta kontroll över de ljud man mer eller mindre frivilligt utsätts för på jobbet och att det kan upplevas som lättare att arbeta när man slipper de oförutsägbara ljuden i bakgrunden. Visserligen är det mest optimala en helt tyst miljö. Men det går sällan att erbjuda i ett kontorslandskap.

– Då är det kanske bättre med ett maskerande ljud i öronen som man själv kan kontrollera. Så musik i lurar kan vara ett sätt att hantera situationen, säger hon.

Bäst funkar det för monotona arbetsuppgifter, sämst när man ska lära sig något nytt.

 Sämst för koncentrationsförmågan sägs vara att lyssna på låttexter eller andra typer av ord, enligt Rensselaer Polytechnic Insitute i USA.

Men det tror inte Camilla Molina i Danderyd på. En favorit i hennes lurar är Creepypodden från P3 som handlar om det som inte riktigt går att förklara. Att berättelserna skulle stjäla uppmärksamhet från arbetet tror hon inte.

– Det är snarare tvärtom. När jag blir riktigt koncentrerad på jobbet tappar jag podden. Då får man spola tillbaka och börja om.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Vad är bäst att lyssna på för att förbättra arbetsinsatsen:

  • Ljud från naturen som vind, porlande vatten och fågelkvitter.
  • Klassisk musik.
  • Musik som egentligen inte engagerar någon, typ muzak.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb