×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Illustration: Maria Raymondsdotter

    Illustration: Maria Raymondsdotter

Så blir du en hejare på dösnack

2018-10-22

Tidningen Vision nr 7 2018. Hur konverserar man när hissdörren stängs, i kön till toaletten eller vid det oväntade mötet i korridoren? Småprat är kittet som får relationer och möten i vardagen att fungera menar Niklas Källner som har skrivit en bok i ämnet.

Nya kontakter leder till nya insikter. Att snabbt skapa en dialog med såväl främlingar som vagt bekanta är värdefullt som dörröppnare och relationsskapare och ger oss dessutom en mer nyanserad bild av omvärlden.

– I takt med att vi blir allt mer digitala blir det fysiska mötet mer exklusivt och ses som viktigare, säger Niklas Källner.

Och även om många drar sig för att starta ett samtal, är det oftast lättare än man tror, menar han.

– Ett par, tre ingångsfraser så är man igång. Det kan handla om vädret, trafiken, en fotbollsmatch eller kanske min farfars favoritfråga: ”Och bilen går bra?

Poängen är att inte vara rädd för det ytliga. Snarare är kallpratets styrka att det är utan innehåll. I stället hjälper det till att kalibrera oss mot varandra, det vill säga att lyssna in och förstå: Vad går den här personen igång på? Vad skulle vi kunna ha gemensamt? Finns det något som vi kan fördjupa? Tricket är sedan att ta småpratet till nästa nivå.

– Här måste man känna in vad som passar och lyssna med ett nyfiket öra. Att uppmärksamma någon detalj, som en dialekt, kan vara en bra ingång till något mer personligt. Folk gillar ofta, men inte alltid, att prata om sin bostadsort eller hemort.

Niklas Källner fick inspiration till sin bok under en vistelse i USA. Där märkte han att det gick fort och lätt att komma in på intressanta samtal även med nya bekantskaper.

– Väl hemma i Sverige upplevde jag att vi inte alls är lika bra på det.

I grund och botten tror han att det handlar om att många inte tycker att det känns meningsfullt. Att en del till och med koketterar med hur dåliga de är på kallprat, som för att markera att de i stället sparar sig till viktigare information.

– Så kände jag också, medger Niklas Källner. Men så insåg jag att det behövs ord för att skapa kontakter och om jag inte börjar med att småprata så blir det inga samtal alls.

Självklart finns det tillfällen då han  vill sitta tyst, exempelvis på morgonen på väg till jobbet, men i situationer där vi fysiskt nästan gnids mot varandra – som på ett tåg eller i en hiss – tycker han ändå att det är är mer naturligt att säga något än att sitta moltyst och besvärat söka efter någonstans att fästa blicken.

– När tystnaden känns obehaglig kan det vara ett tips att benämna själva känslan: ”Nu blev det lite trångt” eller ”Jaha, det här känns ju lite krystat”.

Han menar att även om vi känner oss tafatta har vi mycket att vinna på att bryta tystnaden. Inte minst i arbetslivet. En stunds kallprat i hissen eller korridoren med en kollega från en annan avdelning kan visa sig vara ovärderlig.

– Jag som programledare har exempelvis stort utbyte av att veta hur mina kolleger som arbetar med ljud och ljus har det. Har man en gång inlett en konversation, även om den var enkel och banal, har man krattat i manegen för kommande situationer när man kanske behöver varandra, säger Niklas Källner.

På samma sätt är det med exempelvis grannar. Förr eller senare kommer man i ett läge där det är bra att ha skapat en relation. Personer runt omkring oss, även de vi kanske möter i busskuren varje morgon, är sällan helt oviktiga.

– Många prisar nära relationer och att ha få men goda vänner, vilket naturligtvis också är jätteviktigt, men vi behöver uppvärdera de svaga banden, säger han och berättar om en undersökning som visade att kontakter är ovärderliga när man söker nytt jobb.

– Men det var inte de nära kontakterna som var viktiga. Utan de mer avlägsna. Personer som ger oss information som vi inte får om vi bara rör oss inom våra egna kluster.

Carina H Ahnstedt

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Så blir du bättre på småprat

  • Våga omfamna det enkla. Kallpratets funktion är inte att utbyta väsentlig information utan att känna in varandra och skapa förtroende, för att sedan kunna ta det till en djupare nivå. Censurera inte dig själv. Det är okej att säga något betydelselöst om vädret, maten eller tillställningen.
  • Beskriv en känsla. Har du haft en skitdag? Eller vunnit på lotto? Oavsett vilken känsla du har så använd den. Allt för att inte bara svara: ”Fint. Och du då?” När du får frågan om hur läget är.
  • Hitta den gemensamma nämnaren. Mjukstarta med något ni kan vara överens om som att kön är lång eller att det är kallt ute. Sedan kan man fortsätta att luska. Kommer ni båda från Växjö? Har ni barn på samma skola? Eller samma fäbless för svenska långfilmer?
  • Samla på dig några bra anekdoter. Gärna någon där du också vågar bjuda lite på dig själv.
  • Lägg märke till detaljer. Att uppmärksamma en snygg näsduk i kavajfickan, en dialekt, eller att memorera personens namn gör att vi känner oss unika.
  • Ställ frågor som börjar med: När? Var? Hur? Enkla frågor är oftast bäst. Det är lättare att få igång ett samtal genom att låta någon annan glänsa, än genom en komplicerad fråga där du själv får glänsa!
  • Byt ut några mejl eller sms-konversationer mot telefonsamtal eller fysiska möten. Många nyanser faller bort i den digitala konversationen.

Tips ur Niklas Källners bok: ”Och bilen går bra?”

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb