×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Tack vare hälsosatsningen i Mariestads kommun kan Ida Roos träna spinning tillsammans med sina arbetskamrater. Något som stärker sammanhållningen. Foto:  Alexander von Sydow

    Tack vare hälsosatsningen i Mariestads kommun kan Ida Roos träna spinning tillsammans med sina arbetskamrater. Något som stärker sammanhållningen. Foto: Alexander von Sydow

Här spinner de för bättre hälsa

2018-10-22

Tidningen Vision nr 7 2018. När Mariestads kommun tog krafttag mot den höga sjukfrånvaron gav det resultat. På tre år sjönk den med motsvarande 20 000 arbetstimmar.

För tre år sedan låg sjukfrånvaron i Mariestads kommun på 7,28 procent.

– Den psykiska ohälsan ökade och vikariekostnaderna gick upp. Det var dags att göra något för att vända utvecklingen, säger HR-konsulten Helena Eriksson.

För att nå målet har kommunen använt sig av en rad olika åtgärder: Till exempel har hälsoanalyser av arbetsplatser med extra höga sjuktal (bland annat delar av vård och omsorg och ­lokalvården) gjorts tillsammans med ansvarig chef och en sjuksköterska från företagshälsovården.

– Vi har tittat extra noga på arbetsplatser med hög korttidsfrånvaro och granskat arbetsmiljön där. Efter att vi satt in åtgärder har sjukfrånvaron vänt nedåt i flera av dessa verksamheter, säger Helena Eriksson.

I stället för friskvårdstimme och bidrag till friskvård har arbetsgivaren satsat på gemensamma aktiviteter som föreläsningar med olika teman som sömn, kost, motion och stress. Dessutom har alla anställda fått göra en hälsoprofil med konditionstest och provtagning varje år under de tre åren.

Kommunens verksamheter har jobbat med satsningen på olika sätt utifrån de behov som finns. Några exempel är att införa gående möten, pausgympa eller kurser i stresshantering. På verksamhet teknik har personalen till exempel börjat promenera och träna spinning tillsammans på arbetstid. Miljöingenjören Ida Roos är en av dem som dragit igång spinningen.

– Jag tycker att det är en jättebra grej. Jag blir mycket piggare och känner mig friskare och mer effektiv på jobbet, säger hon.

För Idas Roos del betyder satsningen att hon hinner träna även de veckor hon har sina barn, vilket var svårt att hinna med tidigare. Men det är inte den enda fördelen.

– Det stärker sammanhållningen på arbetsplatsen. Det är roligt att göra något tillsammans med kollegerna, säger hon.

På tre år har sjukfrånvaron bland kommunens 2 000 anställda minskat till 6,3 procent, vilket motsvarar 20 000 arbetstimmar eller tio årsarbetare. Nu utvärderar kommunen satsningen och senare under hösten kommer beslut tas om hur man ska fortsätta arbeta med hälsa och friskvård för de anställda på lång sikt.

– Vi hoppas att vi ska få fortsätta med det här och att många ska tycka att det är roligt med spinningen och vilja komma varje vecka. Vi kommer också att hålla andra pass, exempelvis cirkelträning och styrketräning i grupp, för att locka fler att delta, säger Ida Roos.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta

Problemet
En hög sjukfrånvaro, som fortsatte att öka, bland kommunens anställda.

så gjorde vi
En total genomlysning av arbetsmiljöarbetet. Från granskning av policydokument till varje enskild individ med hjälp av hälsoprofil och provtagning hos företagshälsovården.

Så blev det
Sjukfrånvaron sjönk en dryg procentenhet, motsvarande 20 000 arbetstimmar eller tio årsarbetare.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb