×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Tandsköterskan Maria Linde har blivit hörselskadad av jobbet. Foto: Maria Hansson

    Tandsköterskan Maria Linde har blivit hörselskadad av jobbet. Foto: Maria Hansson

Hallå där, hör du vad jag säger?

2018-10-23

Tidningen Vision nr 7 2018. Fem frågor till tandsköterskan Maria Linde. Just nu fackligt ombud i Landstinget Dalarna.

– Just nu jättebra faktiskt, eftersom jag har en hörapparat med ett headset runt halsen. Det är stort och fult men en jättebra utrustning som jag fått av Försäkringskassan via hörcentralen på lasarettet som arbetshjälpmedel.

Är det jobbet som gjort dig hörselskadad?

– Ja. Jag har jobbat som tandsköterska i 40 år och hörseln har successivt blivit sämre, utan att det finns en medicinsk orsak. Och flera, både tandsköterskor och tandläkare, säger samma sak. Det beror på oljud från borrar, sugar och datorer som har en särskild frekvens, som vi utsätts för dagligen.

Hur märkte du hörselskadan först?

– Jag har haft hörapparat i åtta år snart. Under flera år dessförinnan hade jag svårt att uppfatta vissa röster, framför allt manliga. Jag hade då en manlig chef, och jag hörde knappt hälften av vad han sa på våra möten. När jag sedan fick min hörapparat var det som att få ett nytt liv, jag uppfattade saker som jag inte hade hört på väldigt länge.

Klassas det som en arbetsskada?

– Nej, det är besvärligt att bevisa, så jag tror att det är väldigt svårt att få igenom om vi skulle driva det.

Har du tips på hur det kan undvikas?

– Redan på tandsköterskeutbildningen borde man få individuella hörselskydd utprovade, och – få lära sig att använda dem.   

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Maria Linde

Titel: Tandsköterska. Just nu fackligt ombud i Landstinget Dalarna på 90 procent, och 10 procent ledig.
Arbetsplats: Folktandvården Britsarvet i Falun.
Bästa arbetsredskap: Hörslingan.
Lyssnar gärna på: Tystnad.
Ålder: 63 år.
Familj: Man, tre vuxna barn och fyra barnbarn.
Fritid: Sy lapptäcken, brodera och att vara i sommarstugan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb