×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

De topsar jobbsökarna

2018-10-22

Tidningen Vision nr 7 2018. Olofströms kommun topsar personer som söker jobb för att ta reda på om de använder droger. Fackens jurister och andra experter är kritiska till metoden.

Sedan i våras måste alla som anställs i Olofströms kommun gå med på att drogtestas med en snabb topsning i munnen. Kommunen har testat alla nyanställda sedan 2013 men tidigare genom urinprov på företagshälsovården. Skälet att man nu bytt till salivprover är att det är billigare och snabbare. Den jobbsökande kan topsa sig själv och provet analyseras direkt på plats.

– Jag tycker det är mycket mindre integritetskränkande än urinprov, säger HR-chefen Johanna Spånér.

Testerna genomförs direkt i samband med anställningsintervjuerna. I vissa fall kan flera kandidater som söker samma jobb testas.

– Man kan så klart säga nej men då kan man inte heller få en anställning. Men vi är tydliga med att vi tillämpar drogtester när tjänster- na annonseras ut, säger Johanna Spånér.

En undersökning som Tidningen Vision gjorde 2016 visade att endast ett fåtal kommuner drogtestar alla vid nyanställning. Annett Olofsson, jurist på LO/TCO Rättsskydd, är kritisk till Olofströms agerande.

– Det är beklagligt att offentliga arbetsgivare beter sig på det här sättet. Det känns som om det sprider sig en paranoia bland arbetsgivare där man inte tar någon hänsyn till arbetssökandes och anställdas integritet.

Hon konstaterar dock att kommunen inte bryter mot några lagar eftersom de som söker jobb ännu inte är anställda och inte tvingas.

Som skäl till drogtesterna hänvisar Johanna Spånér till kommunens policy; kommunen ska ha drogfria arbetsplatser och förebygga missbruk. Kommunen har enligt Johanna Spånér inte haft några större problem med droger i personalen vare sig nu eller tidigare.

Robin Öberg är rådgivare på Alna som ägs av fack och arbetsgivare och hjälper parterna med rådgivning om skadligt bruk. Han dömer ut snabbtestning med topsning.

– Det är en osäker metod med både falska positiva och falska negativa resultat. Ska man testa på ett tryggt sätt krävs laboratorieanalyser.    

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb