×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • När Grethel Öberg ­möter besökare i receptionen på sin arbetsplats i Tekniska nämndhuset i Stockholm, är hon beredd med sjalen så att hon snabbt kan täcka över näsa och mun. Foto: Rickard Kilström

    När Grethel Öberg ­möter besökare i receptionen på sin arbetsplats i Tekniska nämndhuset i Stockholm, är hon beredd med sjalen så att hon snabbt kan täcka över näsa och mun. Foto: Rickard Kilström

Svårt plågad av dofter på jobbet

2018-11-26

Tidningen Vision nr 8 2018. Sex procent av den vuxna befolkningen i Sverige har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, överkänslighet för dofter och kemiska ämnen. Grethel Öberg är en av dem, vilket skapat problem på jobbet.

Grethel Öberg är avtalshandläggare på mark- och värderingsenheten i Stockholms stad. Hon är 62 år gammal. Vid 65 kan hon gå i pension men hon hade planerat att jobba vidare ytterligare ett par år. Men nu har hon ändrat sig. Och det är på grund av hennes överkänslighet mot dofter.

– Jag älskar mitt jobb. Men jag har tappat sugen eftersom omgivningen upplever mig så jobbig och gnällig.

Första gången hon märkte symptomen var redan för 15 år sedan och hon blev riktigt sjuk när hon själv använde ett starkt doftande sköljmedel i en tröja.

– Jag förstod först inte vad det var. Jag kunde inte vara med mig själv. Efter en lunginflammation för två år sedan har det bara blivit värre, berättar hon.

I början reagerade hon mest på herrparfymer eftersom hon upplever att de är ganska starka och stickiga. Symptomen är tydliga. Det börjar med klåda i halsen som förvärras. Sedan kommer hostan och det snörper åt i bröstet och andningen går ner.

– Det är en astmaliknande känsla som inte går att fejka. Det har hänt att det har blivit så illa att jag har varit tvungen att åka in på sjukhus.

Grethel Öberg går alltid omkring med en inhalator i handväskan. Den innehåller en spray som lindrar symptomen. Hon ska andas i den två gånger per dag med tolv timmars mellanrum. Hon har också alltid en sjal om halsen så hon snabbt kan täcka över näsa och mun. Och framför allt: hon försöker be sina kollegor att undvika att använda parfym eller andra starkt doftande skönhetsprodukter. Det har ibland orsakat konflikter.

– De flesta förstår när jag berättar hur det ligger till. Men själv känner jag mig som en riktig tjatmoster. Vi är 10–11 personer på min enhet och de flesta är jättebra och respekterar det här, även om det händer ibland att någon glömmer sig.

Har du pratat med din chef om dina besvär?

– Ja, jag har tagit upp det med min chef som pratade med dem som är på min enhet, och avdelningschefen har pratat med sin enhet. Tidigare fick jag själv informera nyanställda men inte nu längre. Jag försöker att vara väldigt vänlig och förklara att jag vore tacksam om de kunde undvika att ha parfym på sig på jobbet.

Arbetsgivarens lösning på problemet är att ge Grethel Öberg ett eget rum med en korridor mellan henne och kollegerna. Utanför dörren hänger en skylt med texten ”Parfymfri arbetsplats”. Det är upp till henne att gå undan om någon med parfym till ­exempel kommer in i hissen eller på toaletten. 

– Jag tycker inte att det är en bra lösning. Mitt rum är jättelitet och det blir hett på sommaren. Dessutom kan jag inte sitta på rummet hela tiden. Jag behöver gå omkring ibland i mitt jobb och har också behov av sociala kontakter.

Christoffer Pleym är skyddsombud på Grethel Öbergs arbetsplats. Han tycker att cheferna kunde göra mer.

– De har väl delvis försökt men det är svårt att komma åt problemet. Som chef måste du i så fall gå in väldigt mycket på enskilda medarbetares personliga val av till exempel tvättmedel, handkräm och sådant.

Personligen anser han att arbetsgivaren ska vara tydlig och ta den fajten, annars blir det den som har besvären som får driva sin egen personliga kamp.

I sin roll som skyddsombud har han tagit upp frågan med HR som har tagit fram trivselråd där de bland annat skriver att man ska undvika parfym och produkter med syntetiska dofter som kan skapa obehag och andningsbesvär.

– Vi har diskuterat frågan i förvaltningsgruppen vid tre olika tillfällen och i ledningsgruppen vid minst lika många tillfällen de senaste 2,5 åren. Vi har kommit fram till att vi har svårt att besluta om en parfymfri arbetsplats eftersom vi delar kontor med fyra andra förvaltningar, vi har många externa konsulter och medborgare i huset, säger Johanna Lidehäll, HR-chef.

Grethel Öbergs närmaste chef, Fabian Kjessler säger att han gör sitt bästa för att underlätta för henne.

– Jag har lagt ned enormt mycket arbete på detta och tar frågan på största allvar. För mig har det varit viktigt att informera medarbetarna och få dem att prata med Grethel. Alla mina medarbetare har gått väldigt långt för att underlätta för henne, säger han.

Lösningen med eget rum för Grethel Öberg har de kommit fram till gemensamt.

–Vi har sagt att funkar det inte så får vi pröva något annat, säger Fabian Kjessler. 

Läs också: Är det fler som blir överkänsliga för dofter?

Läs mer!

Mer om doft överkänslighet på www.astmaochallergi­forbundet.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb