×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

    Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

2018-11-26

Tidningen Vision nr 8 2018. Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.

En man kommer in till receptionen på Alingsås lasarett. Där sitter den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler. Mannen är upprörd över att det inte finns några lediga parkeringsplatser. Han säger åt Karin Myrén Wengeler och hennes kolleger: ”Ni borde skjutas alla tre.”

– Det var väldigt obehagligt. Efteråt gjorde vi en avvikelserapportering, berättar hon.

Vid ett annat tillfälle blev en kvinna så
arg över att provtagningen var stängd för dagen att hon knuffade in en stol mot receptionen.

– Vi som sitter här är väldigt utsatta. Därför känns det inte bra att det inte längre finns något glas mellan oss och besökarna, säger Karin Myrén Wengeler.

Tidigare satt receptionspersonalen bakom en lucka av glas, men numera jobbar de vid en öppen disk.

Jonas Ericsson, ordförande i Vision Västra Götalandsregionen, berättar att Karin Myrén Wengeler och hennes arbetskamrater långt ifrån är de enda som drabbats.

– Vi har på senare tid sett en ökning av hot och våld. Frågorna kring detta blir också fler bland våra skyddsombud och huvudskyddsombud. Våra medlemsgrupper är de som står i frontlinjen, både på sjukhusen, inom primärvården och folktandvården.

Ökningen har skett de senaste fyra, fem åren menar Jonas Ericsson och går också att koppla till att arbetsgivaren på många arbetsplatser väljer bort de inglasade receptionerna. En utveckling han är kritisk mot:

– Om man måste välja är det viktigare att ha det tryggt än snyggt på jobbet.

Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götalandsregionen, kommenterar läget så här:

– Vi har nolltolerans mot hot och våld. Varje gång något händer är det inte bra. Vi kommer därför att följa upp detta för att säkra personalens trygghet. På vilket sätt det görs ser självklart olika ut.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Vanligare att kvinnor hotas

  • Två av tio kvinnor har utsatts för våld eller hot om våld vid minst ett tillfälle under det senaste året. Allra mest utsatta är kvinnor i åldersgruppen 16–29 år. I denna åldersgrupp har var fjärde varit med om att bli hotad eller slagen. Bland männen har en av tio exponerats för våld eller hot om våld på jobbet.

Källa: Arbetsmiljön 2017,
Arbetsmiljöverket.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb