×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Biståndshandläggarna Dana Fomitescu, Ulrica Nilsson Dahl och Berit Göransson i Åstorp måste jobba röda dagar i jul. Janina Nyfors (t h) slipper. Foto: Anders Andersson

    Biståndshandläggarna Dana Fomitescu, Ulrica Nilsson Dahl och Berit Göransson i Åstorp måste jobba röda dagar i jul. Janina Nyfors (t h) slipper. Foto: Anders Andersson

  • Ulrica Nilsson Dahl är tveksam till om hon kollegan Berit Göransson får så mycket att göra under juldagarna. Foto: Anders Andersson

    Ulrica Nilsson Dahl är tveksam till om hon kollegan Berit Göransson får så mycket att göra under juldagarna. Foto: Anders Andersson

Måste jobba under julen

2018-11-28

Tidningen Vision nr 8 2018. Nya regler gör att biståndshandläggare måste jobba röda dagar i jul. Vissa ser det som ett tillfälle att tjäna extra. Andra tycker att det är en riktig nitlott.

Ulrica Nilsson Dahl, biståndshandläggare i Åstorp, ska jobba annandag jul. En dag som kontoret brukar vara stängt.

– Det är inte så kul att jobba då, vi jobbar ju normalt inte på helger.

Totalt är tre av de fyra biståndshandläggarna i Åstorp beordrade att jobba var sin röd dag över jul och nyår – 23, 26 och 30 december. Dessutom ska personal från hälsovårdsenheten och primärvården arbeta då.

Bakgrunden är de nya regler som trädde i kraft vid årets början. De innebär att kommunernas omsorgsverksamhet ska ha beredskap att ta emot personer som skrivs ut från sjukvården även under långhelger.

På grund av övergångsregler blev det aldrig aktuellt med helgarbete i Åstorp under påsken. Det är först till jul som det blir skarpt läge.

Ulrica Nilsson Dahl är osäker på om det är nödvändigt att hon ska vara på jobbet en helgdag. Hennes erfarenhet är att sjukvården försöker skriva ut så många patienter som möjligt före jul så att de får fira helgerna hemma.

– Generellt är precis före jul den tid på året då biståndshandläggarna har som mest att göra. Men nu är detta nytt. Det kan finnas ett behov, men jag är tveksam, säger hon.

I Eskilstuna innebär helgtjänstgöringen att två biståndshandläggare ska jobba på röda dagar, en tredje ska vara beredd att hoppa in vid sjukdom. Men till skillnad mot Åstorp är ingen där beordrad att jobba, eftersom det bland de 45 medarbetarna inte varit svårt att hitta frivilliga, enligt biståndshandläggaren MariLouise Pettersson.

I Eskilstuna och Åstorp får de som helgjobbar övertidsersättning. Något som såväl MariLouise Pettersson som Lena Karolidou, från Visions avdelningsstyrelse i Åstorp, är nöjda med.

– Det är en fördel för medlemmarna att kunna gå in på övertid. Men risken är att arbetsgivaren inte går med på det i längden, säger Lena Karolidou.

Så är det i Jönköping. Även där är det övertidsersättning som gäller för de som tar de helgpassen.

– Definitivt det bästa i dagsläget, att våra medlemmar får ordentligt betalt för att de ställer upp på helger, säger Visions förhandlare Johan Söderman.

Men arbetsgivaren vill på sikt slippa dyra övertidstimmar och i stället kompensera med ledighet. En idé är att åtta timmars arbete ska ge tio timmars ledigt. Johan Söderman är tveksam:

– Det kan bli svårt för handläggarna att ta ut ledigheten eftersom de redan har en pressad arbetssituation.

Men så länge inga överenskommelser finns kring biståndsbedömarnas helgarbete är det övertidsersättning som gäller. Samtidigt är det tveksamt om det är övertid det handlar om eftersom det är känt långt i förväg att vissa röda dagar måste bemannas.

– Och planerad övertid är inte okej, säger Visions ombudsman Ameli Andersson.

Mer naturligt, tycker hon, vore därför schemalagt helgarbete och ersättning för obekväm arbetstid. Men då måste också arbetstiden, enligt avtal, sänkas från 40 timmar till 38 timmar och 15 minuter per vecka.

Samtidigt understryker hon att det är parterna lokalt som måste komma överens om hur helgarbetet ska lösas.

– På det sätt som är det bästa för våra medlemmar. Det kan mycket väl vara olika lösningar i Eskilstuna, med många frivilliga som kan jobba helg, jämfört med Åstorp med få anställda.

– Och om det bara handlar om enstaka tillfällen, som årets julhelg med många röda dagar på vardagar, så har jag svårt att säga att lösningen med övertidsersättning är fel, säger Ameli Andersson.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb