×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Maria Tladi Granquist är kostvetare och arbetar som utvecklingsledare på vård- och omsorgskontoret i Norrköping. Foto: Henrik Witt

    Maria Tladi Granquist är kostvetare och arbetar som utvecklingsledare på vård- och omsorgskontoret i Norrköping. Foto: Henrik Witt

Hon fixar matsällskap åt ensamma

2018-11-27

Tidningen Vision nr 8 2018. Ensamstående äldre löper risk att drabbas av undernäring på grund av att de äter dåligt. I Norrköping jobbar Maria Tladi Granquist med att minska problemet med hjälp av så kallade måltidsvänner.

Vad är en måltidsvän?

– Det är en frivillig som gör en äldre person sällskap vid måltiderna för att den ska slippa äta ensam. Antingen äter de i hemmet, på en av kommunens träffpunkter eller ute på stan på en restaurang. Måltidsvännen får sin mat betald för en måltid per vecka. Den äldre betalar sin egen mat. Vi gör det i samarbete med Frivilligcentralen och Röda korset.

Varför behövs det?

– Det är till för att de som känner sig ensamma ska få hjälp att ta första steget att komma ut och träffa andra och få nya vänner. Alla som fyllt 67 år får vara med. Det blir ett sätt att umgås. Att få någon att äta tillsammans med är en social aktivitet som också minskar risken för undernäring.

Är det många som vill vara med?

– Det har varit enkelt att hitta måltidsvänner. Det är många universitetsstudenter som anmält sig, men också flera äldre som är aktiva i frivilligorganisationerna. Att hitta äldre som vill ha en måltidsvän har varit svårare. Men under hösten har Frivilligcentralen spridit information med gott resultat. Dessutom har vi annonserat i dagspressen och informerat genom hemtjänsten. Nu matchar Röda korset och Frivilligcentralen måltidsvänner och äldre så att de passar ihop.

Vad är din uppgift?

– Jag ser bland annat till att måltidsvännerna får utbildning kring mat och måltider, det handlar till exempel om åldrande och näringsbehov och om livsmedelshygien. Men det är upp till de enskilda paren att bestämma vad och hur de ska äta. Tanken är att de ska göra det på det sätt den äldre vill och med den mat den är sugen på.

Är måltidsvän ett ordinarie erbjudande?

– Det är ett projekt fram till sista juni 2019. Då ska det utvärderas. Visar det sig att fler fått någon att äta tillsammans med och att det kan förebygga ensamhet och undernäring kan det permanentas.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb