×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Susanne Blick, chefredaktör och ansvarig utgivare

    Susanne Blick, chefredaktör och ansvarig utgivare

Fortsätt att blåsa i visselpipan

2018-11-26

Tidningen Vision nr 8 2018.

För drygt ett år sedan infördes en lag om stärkt skydd för visselblåsare.

En visselblåsare är en arbetstagare som larmar och avslöjar oegentligheter på jobbet. Ett par välkända är Sarah Wägnert, som gett namn till lex Sarah inom äldrevården och Ingvar Bratt om Bofors illegala vapenaffärer.

I dag har många kommuner visselblåsarfunktioner. Göteborg var en av de första som inrättade en. Det var naturligtvis en följd av ett flertal avslöjanden om mygel och vårdslöst handskande med skattebetalarnas pengar, den så kallade Göteborgshärvan som omfattade flera av stadens bolag. Det blev stort rabalder och räfs och rättarting i kommunen.

Men hur gick det för visselblåsarna? I det här numret kan du läsa om Karin Törnqvist, som i sin roll som teknisk konsult på Göteborgs energi var en av dem som blåste i visselpipan.

När dammet hade lagt sig stod hon ensam kvar, väldigt ensam faktiskt. Likadant var det för Håkan Carlsson i Karlstad.

Vi hyllar gärna civilkurage och mod. Ibland med utmärkelser och stora galor på teve. Men hur mycket är det värt om vi inte kan skydda dem som sticker ut hakan från att utsättas för raffinerade repressalier?

En lag som inte kan garantera anonymitet och skydd för den som slår larm om oegentligheter på jobbet får nog betraktas som ytterst tandlös. 

Det här är sista numret för i år. Jag vill passa på att tacka alla er som ställer upp och berättar era historier, delar med er av idéer, inspirerar oss med goda exempel eller tipsar oss om dåliga. Utan er blev det ingen trovärdig facklig medlemstidning.

Vi ses i januari!

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb