×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Många ogillar att behöva använda sina bank-id på jobbet, konstaterar Jessica Eberger. Foto: Maria Hansson

    Många ogillar att behöva använda sina bank-id på jobbet, konstaterar Jessica Eberger. Foto: Maria Hansson

E-leg på jobbet oroar

2018-11-27

Tidningen Vision nr 8 2018. Den nya dataskyddsförordningen har medfört att allt fler anställda måste använda e-legitimation i sina arbeten. Personuppgifter och annan känslig information får inte skickas med vanlig e-post, utan måste krypteras vilket i sin tur kräver autentisering med en e-legitimation.

Det finns olika säkerhetslösningar, men flera kommuner har valt ett system där personalen ska logga in och legitimera sig med sina privata bank-id, vilket fått anställda att reagera.

– Vi har flera medlemmar som inte tycker det är bra. De känner obehag av att använda sina privata koder och inloggningar, är oroliga för att de lämnar privata spår i systemet, och anser att arbetsgivaren ska tillhandahålla redskapen för att kunna sköta jobbet, säger Jessica Eberger, Visions avdelningsordförande i Borlänge.

Kommunjuristen Sofia Kuoppa Söderström säger att man tittar på andra lösningar men att det är bank-id som gäller nu.   

– Det är ingen skillnad på fysisk och elektronisk legitimation. På samma sätt som att du kan behöva visa legitimation i form av ett körkort i tjänsten, även om det inte är ett krav att köra bil i jobbet, kan du också behöva visa elektronisk legitimation, säger hon.

I Nacka använder man också bank-id. Även där jobbar man på att ta fram en egen installation. Tills vidare får de som av olika skäl inte vill eller kan ha bank-id i stället använda SITHS, ett etablerat system inom vård och omsorg som kräver kortläsare.

Men finns det några risker?

– Det är ingen skillnad jämfört med annan e-legitimation, förutsatt att identitetsbegreppet är ditt personnummer, vilket det oftast är på e-legitimationer, säger Thomas Nilsson på IT-säkerhetsföretaget Certezza.

– Däremot ska man vara mer noggrann med att bara ha sitt mobila bank-id installerat på en enhet man har kontroll över.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb