×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Är det fler som blir överkänsliga för dofter?

2018-12-13

Hallå där, Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.

– Det är en del som hör av sig hit och många har drabbats av överkänslighet på jobbet. Det kan vara kemiska ämnen i luften som man reagerar på. En studie från 2006 visar att 6,3 procent av befolkningen led av doftöverkänslighet. Det säljs mycket mer parfymerade kosmetiska produkter i dag än för tio år sedan, så problemet är troligtvis större.

Finns det botemedel?

– Nej, det finns ingen behandling eller botemedel. Man forskar på det. Det är ett kroniskt tillstånd om man väl blivit överkänslig. Och det kan bli mycket besvärligt i arbetslivet för de här personerna. Många tvingas vara sjukskrivna.

Hur kan man underlätta för dem på jobbet?

– Är någon doftöverkänslig på arbetsplatsen så kan man ta fram en policy om parfymfritt tillsammans med personal och eventuell företagshälsovård. Det kan man göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Förankra och kommunicera policyn med arbetsmiljöombud, fackförbund och personal regelbundet till exempel på arbetsplatsträffar och genom att sätta upp dekaler på lämpliga platser.

– Informera personalen om att inte använda parfymer, inhandla parfymfria produkter på de gemensamma utrymmena.

– Det har ju också betydelse hur man sitter. Sitter man i kontorslandskap kan det vara svårt eftersom man delar gemensam luft.

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum