×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Eve Wernlid

    Foto: Eve Wernlid

Afrosvenskar får lägre lön

2018-11-27

Tidningen Vision nr 8 2018. Hudfärg spelar roll på svensk arbetsmarknad. Det visar en rapport som kartlagt diskriminering av afrosvenskar.

Att vara född söder om Sahara, eller ha minst en förälder därifrån, innebär sämre möjligheter att få jobb och göra karriär. Det visar en studie från Cemfor, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism.

Kartläggningen visar inte bara att arbetslösheten är högre bland afrosvenskar i åldern 20–64 år jämfört med övriga befolkningen. De har också klart svårare att nå chefspositioner. Bland afrosvenskar har bara 0,6 procent en chefsbefattning, motsvarande andel bland övriga befolkningen är 4,8 procent. Dessutom är medellönen bland afrosvenskar som är chefer klart lägre än andra på samma position.

Forskarna har även studerat om skillnaderna kan bero på andra faktorer, som utbildning och ålder. Svaret är nej. Tvärtom så ökar skillnaderna mellan afrosvenskar och andra när bruttolönen för personer med högre utbildning jämförs. Afrosvenskar behöver ha forskarutbildning för att nå samma inkomst som andra med en treårig eftergymnasial utbildning.

Forskarnas förslag för att stävja diskrimineringen är bland annat att skärpa diskrimineringslagen. Men även arbetsmarknadens parter har ett ansvar, säger Mattias Gardell, professor vid Cemfor.

– Det är absolut en facklig fråga. Resultatet visar att skillnaden i inkomst mellan afrosvenskar och andra är lägre i arbetarklassyrken men högre i mer kvalificerade yrken, och för chefspositioner där individuell lönesättning råder. Där måste man hitta ett sätt att hantera de osakliga klyftorna.

Studien visar att diskriminering förekommer, inte varför. Hur ska man gå vidare?

– Jag tror att man måste röra sig bort från att se rasism som en fråga om etik och moral. Till exempel se vilka beslut som leder till att svarta får lägre lön, trots att man har en mångfaldsplan, säger Mattias Gardell.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb