×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Den grävande journalisten Ljudmila Savtjuk fick jobb på en trollfabrik i Sankt Petersburg. Jobbet var att smutskasta USA och länder i Europa. Foto: Rickard Kilström

    Den grävande journalisten Ljudmila Savtjuk fick jobb på en trollfabrik i Sankt Petersburg. Jobbet var att smutskasta USA och länder i Europa. Foto: Rickard Kilström

  • Birgitta Berggren och Mathias Brandt utgör Hällefors kommuns valorganisation. Säkerhetsplaneringen är rigorös inför hösten val. Foto: Alexander von Sydow

    Birgitta Berggren och Mathias Brandt utgör Hällefors kommuns valorganisation. Säkerhetsplaneringen är rigorös inför hösten val. Foto: Alexander von Sydow

Varnar för valrysare

2018-05-30

Tidningen Vision nr 4 2018. Myndigheter varnar för att främmande makt kan ­försöka påverka höstens val. Valsamordnare har höjt beredskapen och drillats i säkerhetstänk. Men vi ­börjar berättelsen om desinformation och propagandaattacker på andra sidan Östersjön.

Hon blev chockad när hon klev in genom ytterdörren. Kontorshuset på Savushkingatan i hjärtat av Sankt Petersburg var så stort. Fyra våningar med långa korridorer kantade av arbetsrum. Där satt hundratals ungdomar i 20-årsåldern och hamrade på sina datorer.

För cheferna hade den nyanställda kvinnan förklarat att hon förstod och accepterade arbetsuppgifterna. Men egentligen var den grävande journalisten Ljudmila Savtjuk fast besluten att dra fram trollen och deras verksamhet ur skuggan.

– Jag var lite rädd. Men jag hade tagit bort alla inlägg jag tidigare hade gjort på sociala medier som kunde vara kompromenterande. Tydligen klarade jag säkerhetsprövningen, säger Ljudmila Savtjuk och låter fortfarande lite överraskad.

Hon hade fått jobb på Internet Research Agency, som ägs av fixaren Jevgenij Prigozjin. ”Kremls kock” – han kallas så eftersom hans cateringfirma föder den ryska militären – är en av de 13 personer som den särskilda åklagaren Robert Mueller har anklagat för inblandning i USA:s presidentval.

På tredje våningen fick Ljudmila Savtjuk sin arbetsplats. Året var 2015 och uppdraget att driva två påhittade konton på VK.com, ryska Facebook.

På det ena skulle hon föreställa en pensionerad rysk militär som applåderade Putins politik. På det andra, Cantadora, med en tecknad kvinna med en kristallkula i famnen som profilbild.

Inläggen skulle kopplas till faktiska händelser. Om det hade regnat rikligt i USA förutspådde spågumman att landet skulle gå under i en översvämning. Det var året efter annekteringen av Krim och tonen mot Ukraina var uppskruvad.

– Min uppgift var att smutskasta USA och Ukraina från morgon till kväll. Och när jag slutade klockan nio på kvällen tog nattskiftet över, berättar Ljudmila Savtjuk.

Efter drygt två månader som mullvad fick hon sparken. Under pseudonym hade hon publicerat artiklar som avslöjade verksamheten och när ledningen såg på övervakningsfilmer hur hon fotograferade hemliga dokument var det tack och hej.

Sedan dess har Ljudmila Savtjuk fortsatt att granska trollen och peka på kopplingen till statens propaganda. Själv skrev hon endast för rysk publik, men på andra håll i huset på Savushkingatan var målgruppen utanför landets gränser.  

– På fjärde våningen fanns folk som skrev på engelska och andra språk. De är fullt möjligt att valet i Sverige i höst kan vara en måltavla.

– Hur många av er har påbörjat säkerhetsplaneringen inför hösten val?

Henrik Agardh-Twetman spanar ut över församlingen och ett par spridda uppsträckta händer. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har bjudit in valnämnder och valadministratörer till konferenser från Umeå i norr till Malmö i söder och nu har turen kommit till Alvesta.

Under förmiddagspasset har Valmyndigheten informerat om nyheterna i vallagen, efter lunch höjs temperaturen när handläggaren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, berättar om hotbilden inför höstens val. 

– Hur många har reflekterat över vad propaganda och falsk information kan ställa till med? undrar Henrik Agardh-Twetman.

Plötsligt är allas händer i luften. Den frågan har Eva Berglund, valnämndens ordförande i Vimmerby, funderat en hel del på. 

– Först tänker man att något sådant inte kan hända i lilla Vimmerby, sedan inser man att felaktiga rykten faktiskt kan komma i svang och påverka hela valresultatet, säger hon. 

Ja, en viss osäkerhet har smugit sig in. Att valen genomförs på ett riktigt sätt är grundbulten i vår demokrati. Det har hänt att valarbetare dömts för valfusk och att valsedlar plockats bort, men det har varit undantag som bekräftat huvudregeln.

Men under senare år har tonläget skruvats upp och högerextrema grupper här hemma hetsar mot invandrare och sprider antidemokratisk propaganda. Samtidigt har metoderna raffinerats. Inför valet 2016 köpte ryska trollsajter annonser på Facebook riktade mot amerikanska väljare och Angela Merkel attackerades av Twitter-robotar.

Och för ett par månader sedan avslöjade The Guardian att konsultbolaget Cambridge Analytica kommit över och använt uppgifter om 50 miljoner Facebookanvändare för att vinna val runt om i världen åt sina uppdragsgivare. Numera finns en insikt om att något liknande faktiskt kan hända också i Sverige.

”Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut. Till den eller dem som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!”

Så inledde statsminister Stefan Löfven Folk och försvars rikskonferens i vintras och Myndighetssverige har rustat på flera fronter. Och det är inte bara riksdagsvalet som ligger i farozonen. Enligt MSB, som har sett påverkan på lokal nivå i USA, går det inte att utesluta liknande försök att rigga landstings- och kommunval.

Det förberedande arbetet i Örebro kommun lyfts ofta fram som ett föredöme. Där har en särskild stab skapats för att slå vakt om valsäkerheten och tre arbetsgrupper ansvarar för varsitt område – otillåten påverkan, att trygga själva valprocessen samt att kartlägga hot och våld mot politiker och valförrättare.

– Vi har möte varannan vecka, men det kommer bli tätare efter sommaren när partierna börjar agera utåt. Ju närmare valdagen vi kommer, desto större är risken att det drar iväg, säger Mats Brantsberg, kommunens säkerhetschef.

I grunden är det svenska systemet med manuella röster och manuell dubbelräkning tryggt, menar han. Andra länder, som Norge och Estland, har testat elektronisk röstning, men det har visat sig för riskabelt. Däremot finns numera enorma möjligheter att få spridning på felaktiga uppgifter och rena lögner.

– För 15 år sedan kunde en person ringa valkansliet och hävda – rätt eller fel – att något gått oriktigt till i vallokalen. I dag kan personen lägga ut en bild – förvanskad eller äkta – och efter tre sekunder har den fått spridning på sociala medier. Sådant kan vi aldrig värja oss emot, säger ­Robert Österlund, säkerhetssamordnare. 

Hur skyddar man Sverige från främmande makt? Den frågan har ställts åtminstone sedan Gustav Vasas dagar och svaret har lytt: god beredskap, dugliga soldater och adekvata vapen.

Men sedan den ryska propagandaapparaten vänt blicken från Ukraina mot länder i väst
och försök gjorts att påverka valet i USA pockar en annan fråga på svar: Hur skyddar man svenska val från främmande makters påverkanskampanjer?

– Den är en förhållandevis ny frågeställning som vi måste förhålla oss till. Det står helt klart att förmågan finns att agera på den svenska arenan och vi har sett ett ökat intresse, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s valorganisation.

MSB:s uppgift är att göra samhället medvetet och varna. Fram till valet har man valbevakning dygnet runt alla dagar i veckan. Ett team analyserar hot som kan kopplas till främmande makt, ett annat analyserar sårbarheten i samhället.

– Vi letar inte fake news, då skulle vi inte göra annat eftersom internet är fullt av felaktigheter. Men vi måste agera om informationen har en dignitet som kan hota liv eller rasera viktiga samhällsfunktioner och våra demokratiska värden, säger Mikael Tofvesson.

I en lägesrapport från i vintras har MSB kartlagt vilka områden som är mest sårbara. Exakt vilka det rör sig om är hemligt, men erfarenheterna från val i USA och Europa pekar på fyra områden, enligt Mikael Tofvesson.

Dels handlar det om att störa själva valsystemet och göra det svårt för människor att ta sig till vallokalen. Dels om att påverka preferenserna i valet och försöka kompromentera politiker och tjänstemän med skumma kontakter med utländsk underrättelsepersonal.

– Oavsett vem som får flest röster undergräver dessa metoder legitimiteten för vinnaren. Det öppnar dörren för ett ifrågasättande, som gör det svårare att leda landet efteråt.

Så till den springande frågan: hur skyddar man sig från informationspåverkan från andra länder?

– Främmande makt har enorma resurser som vi inte kan matcha. Men vår valprocess är robust och borde inte bli ifrågasatt om man inte lyckas lura det svenska folket, säger Mikael Tofvesson.

Är det möjligt?

– Inte om människor känner till hoten, tänker källkritiskt och tar debatten när oriktiga uppgifter kommer i svang. Börjar man där blir det väldigt svårt att sprida desinformation.

Sofia Bergström har just ätit upp lunchsalladen på Pizzeria Espana. Hon är en av de 5 800 röstberättigade i Hällefors kommun och ska snart tillbaka till jobbet på förskolan Lilla Pyret.

På senare tid har hon blivit försiktigare med vad hon delar på sociala medier. Hårt skruvade nyheter och rena påhitt har gjort henne vaksam.  

– Några av mina vänner delar främlingsfientliga artiklar med statistik om invandringen. Sådant skulle jag aldrig sprida. Dels vet jag inte om uppgifterna är riktiga, dels stämmer de inte med mina övertygelser, säger Sofia Bergström.

Visst har hon läst om trollfabriker och anklagelser om att IT-attacker påverkade presidentvalet i USA. Men att samma sak skulle kunna hända här är en alltför omvälvande tanke.

– Puh, det har jag inte ens funderat på, säger ­Sofia Bergström och himlar med ögonen.   

I kommunhuset på andra sidan Sikforsvägen tar Mathias Brandt och Birgitta Berggren emot. De två kollegerna utgör Hällefors kommuns valorganisation; en valsamordnare och en valadministratör, som ska se till att allt går rätt till.

I ett drygt år har de förberett sig. Läst in sig på nyheterna i vallagen, nätverkat med valsamordnare i länets kommuner, polis och länsstyrelse.

– Konkret har vi jobbat mycket med utformningen av de fyra vallokalerna. Det har varit enormt fokus på säkerhet, på ett helt annat sätt än tidigare, säger Birgitta Berggren, som har tre tidigare val att jämföra med.

Hur kommer flödena se ut? Hur får man ut folk om något oväntat händer? I vilket skede ska man stänga vallokalen och hur ska man i så fall säkerställa de röster som redan är inlämnade?

Sådana frågor har det lilla valteamet vridit och vänt på. För första gången har man utsett en reservlokal, kommunhuset ska med kort varsel kunna förvandlas till vallokal.

Transporten av rösterna är ett annat riskmoment. Hälleforsbornas röstsedlar ska fraktas från vallokalerna till länsstyrelsen för att räknas.

– Den svagaste länken i kedjan är förmodligen när valsedlarna ska köras de åtta milen till Örebro. Men det är en risk som vi är medvetna om, säger Mathias Brandt, utan att utveckla saken närmare.

Men om hoten mot höstens val blir så allvarliga som MSB befarar, står Mathias Brandt och Birgitta Berggren maktlösa. Mot storskaliga påverkanskampanjer från främmande makt räcker inte den slimmade valorganisationen i Hällefors. 

– Nej, då har vi inte så mycket att sätta emot. Vi får försöka se till att vår webbplats inte blir hackad och att rätt valinformation ligger ute. Det är väl ungefär det vi kan göra, säger Mathias Brandt.

Från hotellrummet på Kungsgatan i Stockholm blickar Ljudmila Savtjuk ut över morgonrusningen. Därnere rusar folk kors och tvärs på väg till en ny arbetsvecka. Det är en måndag i april 2018 och hon ska snart berätta om tiden som mullvad på Savushkingatan på ett seminarium om propaganda och informationspåverkan.

Hon dröjer vid fönstret och låter tankarna vandra. Föreställer sig att morgonvandrarna är yrkesarbetare på väg till sina trollfabriker. För att misstänkliggöra oppositionen på Twitter. För att hylla den store ledaren Löfven på Facebook och spela in Youtube-filmer som glorifierar vikingarna och deras plundringståg.

– Jag hoppas att jag slipper uppleva den dagen.

Risken för inblandning i höstens val måste tas på största allvar, varnar Ljudmila Savtjuk.

Trollen göder bilden av Ryssland som starkt och stabilt, medan USA och Europa är på väg mot undergång. Förhoppningen är att skapa en självuppfyllande profetia.

I deras bubbla är landet på andra sidan Östersjön fullt av homosexuella, hustrumisshandlare och utlänningar. Familjerna så fattiga att båda föräldrarna måste yrkesarbeta.   

– Den typen av propaganda är oerhört stark. Jag hoppas att ni i Sverige kan stå emot.  

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tre förvanskade nyheter

Här är tre nyheter som alla har en sak gemensam – de är faktiska händelser som med ett tillägg har förvandlats för att passa ett visst syfte.

1. Slutskyltat i lilla Hestra.
SVT Jönköping rapporterar i oktober 2016 att flera mindre orter i trakten inte längre får dekorera med julbelysning eftersom Trafik­verket inte vill låna ut lyktstolparna. Nyheten sprids på högerextrema sajter med tillägget att förbudet beror på att man inte ville irritera muslimska invandrare.

2. Nerbajsad kyrka i Kristianstad.
Människor bajsar i Heliga Trefaldighetskyrkan, skriver Kristianstadsbladet i december 2016. Efter några veckor sprider ett nättroll från Makedonien en fejkad version om att det är muslimska asylsökande som röjt i kyrkan. I själva verket är det svenskar med missbruksproblem. 

3. Polisjogg i Oskarshamn.
Som en del i trygghetsarbetet ska poliser springa med allmänheten, rapporterar Sveriges Radio i november 2017. Att de ska vara beväpnande får fart på nyheten. Men uppgiften att reglementet kräver att den som är i tjänst bär vapen, faller bort. Tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage twittrar om att det är på väg utför med Sverige.

Vem ska jag kontakta?

  • Tror MSB att valet 2018 kommer att påverkas?
  • MSB har gjort bedömningen att risken för påverkan av valet inte går att utesluta. Det betyder att förebyggande arbete behöver göras.
  • Vem ska jag kontakta om jag har information om påverkan mot valet 2018?
  • Du ska främst kontakta den det berör. Handlar det exempelvis om en specifik kommun så är det den kommunen som skall kontaktas. Handlar det om brottslig verksamhet mot rikets säkerhet så ska du vända dig till Säkerhetspolisen.   

Källa: msb.se

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb