×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Äldredräkten testades för första gången för några år sedan av anställda i Partilles äldreomsorg. Foto: Partille Kommun

    Äldredräkten testades för första gången för några år sedan av anställda i Partilles äldreomsorg. Foto: Partille Kommun

Testar livet som utsatta

2018-05-28

Tidningen Vision nr 4 2018. Det är vanligt med rollspel i sociala sektorn. Politiker och anställda testar att vara rullstolsburna, hemlösa, gamla eller att leva på socialbidrag. Får de viktiga ­insikter? Eller är leken ett hån mot de verkligt utsatta?

Politiker i Västerås och Uppsala har sovit ute en natt. Syftet var att få en djupare förståelse för hur det är att vara hemlös. Och i Hallstahammar har anställda och politiker testat hur det kan vara att ha en funktionsnedsättning. De fick ögonbindel, hörselskydd och rullstolar och skickades ut för att ­genomföra en vardagssyssla i kommunen.

Med jämna mellanrum dyker det upp artiklar i lokalmedia om politiker eller anställda som testar hur det är att ha fysiska eller ekonomiska begränsningar. Ibland är initiativet deras eget, ibland är det någon intresseorganisation som vill få uppmärksamhet kring en särskild fråga som står bakom arrangemanget.

Nyligen har hemtjänstens personal i Partille fått klä på sig en så kallad äldredräkt. Armar och ben blir tunga med hjälp av viktbälten och skydd för lederna gör att man känner sig stelare och får sämre motorik. För att simulera sämre syn och hörsel har de fått sätta på sig hörselkåpor och glasögon.

Anna Sannum, biträdande enhetschef i hemtjänstområde Centrum, har testat dräkten.

– Allt blev jättejobbigt att göra. Jag fick dålig balans och det var svårt att resa sig och böja sig. Känslan var obehaglig. Jag tänkte: ”Är det så här det känns att bli gammal. Är det detta man har att se fram emot?, säger Anna Sannum.

Syftet med dräktexperimentet är att anställda ska få en bättre förståelse för hur det är att vara gammal.

– De fick en aha-upplevelse. Om de förstår de äldres situation så bemöter de dem också på bättre sätt, säger Anna Sannum.

Att testa hur det kan vara att ha fysiska funktionsnedsättningar är kanske inte så kontroversiellt. Desto mer rabalder har det blivit när politiker har lekt fattiga. Sundsvalls politiker prövade för några år sedan att leva en vecka på försörjningsstöd, i dagligt tal kallat socialbidrag, som då var 129 kronor om dagen.

Kritikerna ifrågasatte om det inte räckte med de utsattas egna berättelser. Sofia Mirjramsdotter, ledarskribent på Sundsvalls tidning, skrev i samband med detta en ledare med rubriken ”Att leva på försörjningsstöd är inte en lek”.

– Att lajva utsatthet, vare sig om det handlar om att leva på försörjningsstöd eller att prova på att sitta i rullstol, kan säkert vara jättenyttigt. Med det är provocerande när politiker gör det till en PR-grej. Det blir ett hån mot dem som lever i utsattheten dagligen, säger Sofia Mirjramsdotter.

Hon menar att det kan räcka att försöka ta sig in i en butik med rullstol för att förstå att det finns hinder som man måste göra något åt. Att testa att leva på försörjningsstöd är däremot svårt.

– Det kan man inte lajva på en vecka. Det är väldigt lätt att klara sig när kylskåpet redan är välfyllt. Det går inte att förstå hur det är att leva på försörjningsstöd om man inte skalar bort det andra. Det kan vara ok att testa, men man behöver inte skylta med det offentligt och tro att man fått viktiga insikter.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

En tidsmaskin in i ålderdomen

  • Äldredräkten testades för första gången för några år sedan av anställda i Partilles äldreomsorg. Den används även i andra kommuner.
  • Bältena väger 19 kilo. Det finns också vikter som sätts på halva kroppen och påminner om en förlamning som är vanlig vid stroke.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb