×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Trots att tandsköterskan Anna Bergier (till höger) jobbar färre timmar per vecka har hon fått högre lön. Allt tack vare 3-3-modellen. Klinikchef Ann-Sofie Laulaja-Liljegren till vänster. Foto: André de Loisted

    Trots att tandsköterskan Anna Bergier (till höger) jobbar färre timmar per vecka har hon fått högre lön. Allt tack vare 3-3-modellen. Klinikchef Ann-Sofie Laulaja-Liljegren till vänster. Foto: André de Loisted

Nytt schema kortade kön

2018-05-28

Tidningen Vision nr 4 2018. Med hjälp av 3-3-modellen (jobba tre dagar, vara ledig tre) blev köerna till folktandvården på Steglitsvägen i Lund ett minne blott. På köpet fick man supernöjda medarbetare och en ekonomi som går plus.

Hela 2 000 personer stod på kö till Folktandvården Skåne på Steglitsvägen i Lund och man tvingades tacka nej till nya patienter. Situationen var svårlöst. Trots att tidböckerna var fulla och personalen jobbade på så mycket de kunde minskade inte kön.

– Det gick inte att jobba mer än vad vi gjorde. De fem behandlingsrummen var hela tiden fullbokade, berättar klinikchefen Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.

Men en av de anställda hade läst om 3-3-modellen och föreslog att de skulle testa att jobba enligt den. Vinsten med det skulle framför allt bli att de skulle kunna utöka klinikens öppettider och på så vis korta köerna. Ann-Sofie Laulaja-­Liljegren kontaktade därför andra arbetsplatser som jobbat på detta sätt för att lära sig mer. Sedan bad hon ledningen för Folktandvården Skåne om lov att införa 3-3-modellen som ett projekt under ett halvår.

De fick klartecken och hjälp att göra en budget. Kravet var att kliniken skulle gå runt. Nu kunde de sätta igång att anställa personal. För att försöket skulle kunna genomföras behövde bemanningen utökas med fem och en halv tjänst. Under hösten 2015 startade de och efter fem månader var köerna borta. I november 2016 infördes modellen permanent.

Tandsköterskan Anna Bergier jobbade först på en annan klinik i Lund, men när hon fick höra talas om att 3-3-modellen skulle införas på Steglitsgatan sökte hon genast jobb där.

– Det är ett beslut jag inte ångrat en sekund. Jag stormtrivs. Det här är det bästa som hänt i mitt yrkesliv, säger hon.

Det mest positiva med 3-3-modellen är att man hinner med sitt liv, menar Anna Bergier.

– Jag har alltid jobbat heltid och när helgen kommer är det så mycket som ska göras och så ska man hinna träffa vänner och umgås också. På söndagkvällen brukade jag vara helt slut. Så är det inte längre. Att jobba så här gör verkligen jättestor skillnad, säger hon.

Andra fördelar är att hon lätt kan åka iväg
på en spontan semester genom att byta till sig ett pass och jobba sex dagar i rad. Dessutom
blir lönen något högre eftersom personalen får ett tillägg på 51 kronor i timmen när de arbetar helg.

Även arbetsmiljön har blivit bättre. Jobbet är mindre stressigt nu när köerna betats av och tempot är lugnare under helgpassen. Det har fört med sig att sjukfrånvaron på kliniken är låg och det är lätt att hitta personal som vill jobba här. Även patienterna är nöjda, många uppskattar att kunna gå till tandläkaren under helgen och de tiderna försvinner snabbt. Dessutom går kliniken med vinst. Under 2016 låg resultatet på plus nästan en miljon kronor och året efter på plus 1,9 miljoner.

– Det här är en fantastisk klinik. Min uppfattning är att vi har den bästa arbetsmiljö man kan ha, säger Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.

Problemet

Kön ringlade lång för att komma till folktandvården på Steglitsvägen i Lund. Få behandlingsrum gjorde att det inte gick att anställa fler för att beta av kön.

Så gjorde vi

3-3-modellen infördes på kliniken. Därmed kunde öppettiderna utökas från 40 till 60 timmar i veckan.

Så blev det

Efter fem månader var köerna borta. Dessutom blev personalens arbetssituation mindre stressad och patienterna mer nöjda.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

3-3-modellen

  • Grundtanken i modellen är att tre arbetsdagar följs av tre lediga dagar oavsett när olika helgdagar infaller.
  • Modellen innebär ofta att fler personer måste anställas varför kostnaderna ökar, vilket var förklaringen till att många av de försök med 3-3-modellen som gjorts tidigare under 1990- och 2000-talen avbrutits. Så har det dock inte blivit på folktandvården på Steglitsvägen i Lund.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb