×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Christina Wall och Jeanette Bolster jobbar på Behandlingsgruppen i Göteborg. De har i två omgångar lett gruppbehandling för personer i missbruk som också gått igenom ett trauma. Foto: AnnaCarin Isaksson

  Christina Wall och Jeanette Bolster jobbar på Behandlingsgruppen i Göteborg. De har i två omgångar lett gruppbehandling för personer i missbruk som också gått igenom ett trauma. Foto: AnnaCarin Isaksson

 • Christina Wall och ­Jeanette Bolcher konstaterar att behandlingsmetoden de prövat gett gott resultat. Foto: AnnaCarin Isaksson

  Christina Wall och ­Jeanette Bolcher konstaterar att behandlingsmetoden de prövat gett gott resultat. Foto: AnnaCarin Isaksson

 • Foto: AnnaCarin Isaksson

  Foto: AnnaCarin Isaksson

 • ”Eva” tror att hon knappast kunnat bli nykter utan gruppbehandlingen. Foto: AnnaCarin Isaksson

  ”Eva” tror att hon knappast kunnat bli nykter utan gruppbehandlingen. Foto: AnnaCarin Isaksson

Lindrat trauma stoppar droger

2018-05-29

Tidningen Vision nr 4 2018. Många som lever i missbruk har gått igenom någon form av trauma, och droger kan vara ett sätt att självmedicinera. Genom en ny behandlingsmetod som prövats vid Behandlingsgruppen i Göteborg får de hjälp att hitta nya strategier för att hantera sin ångest.

Eva, som egentligen heter något annat, överkonsumerade alkohol i drygt fyra år. Men när en rad tuffa händelser inträffade i tät följd tippade det över. På kort tid hade hon blivit utan hem, förlorat jobbet samtidigt som hennes mamma gick bort. Tillvaron var ett fullständigt ångestkaos, och alkoholen blev en livlina.

Idag hanterar hon jobbiga känslor annorlunda. När hon börjar känna sig nedstämd ringer hon kanske sin syster, tar en dusch eller gör andra saker som distraherar de negativa tankarna. Nu vet hon att känslorna går över, och hon måste inte döva dem med att dricka alkohol.

– Innan jag gick i den här behandlingen så fick jag panik. Jag tänkte: åh nej nu mår jag dåligt igen. Jag kände att det måste gå över fort, och då hjälpte ju alkoholen åtminstone för stunden.

Strategierna som Eva använder sig av för att hålla sig borta från alkohol har hon fått lära sig under en gruppbehandling på Behandlingsgruppen i Göteborg. Materialet som behandlingen utgår från kallas Seeking Safety, och är flitigt använt i till exempel USA där många krigsveteraner lider av posttraumatisk stress. Men i Sverige har det aldrig använts i någon större omfattning tidigare. Det hela började med att psykoterapeuten Jeanette Bolcher hittade materialet i en databas, och blev nyfiken.

Genom yrket har hon mött många berättelser som liknar Evas, men problemet är att människor som är i ett aktivt missbruk inte tas emot på traumaenheter, och på beroendekliniker fokuserar man på beroendet. Men här fanns alltså ett material som kopplade ihop missbruk med upplevda trauman. Hon ville dela med sig av den nyfunna upptäckten, och visade det för kollegan Christina Wall som är socionom.

– Jag blev eld och lågor, det här materialet var så bra, berättar hon.

I behandlingen som är manualbaserad är det dock inte själva traumat som bearbetats, istället fokuserar man på symptomen. Det är dem man lider av idag. Vanliga traumasymptom är till exempel ångest, mardrömmar, depressioner och känslor av overklighet, saker som alla är väldigt obehagliga att uppleva.

För att slippa obehaget självmedicinerar man, och det är här drogen kommer in. För att få en bättre bild av hur många av deras klienter som hade upplevt någon form av trauma, började Jeanette Bolcher och Christina Wall leta i enhetens databas.

– Vi har ett dokumentationssystem där klienterna får svara på en rad frågor om bland annat sin bakgrund, hälsa och sin missbrukserfarenhet, som sedan sparas i en databas. Genom en samkörning fick vi fram att så många som 60 procent led av trauma eller posttraumatisk stress, berättar Jeanette Bolcher.

De började läsa in sig på materialet och fick snart klartecken från gruppchefen Mattias Borg att påbörja en gruppbehandling.

– Vi har ett ansvar att lyssna på de berättelser som kommer in, och se om vi kan möta dem. Här fanns det en färdig metod som kunde möta klienternas behov. Samtidigt är Jeanette och Christina trygga behandlare med lång erfarenhet. Så jag tänkte att det kunde vara värt att testa, berättar han.

Den första gruppbehandlingen genom­fördes vid sex tillfällen med sammanlagt sex deltagare. Under träffarna håller Jeanette Bolcher och Christina Wall korta föreläsningar utifrån olika teman som hämtas ur manualen, och deltagarna får sedan diskutera utifrån egna erfarenheter. Det kunde till exempel handla om vad som är ett traumatiskt minne och hur det påverkar en, sambandet mellan posttraumatisk stressyndrom, PTSD, och missbruk och att lära sig känna medkänsla med sig själv.

Klienterna får även lära sig coping som är olika sätt att hantera stressfyllda situationer eller känslomässig smärta, och grounding som är en form av fysisk och mental distraktion.

– Att man pratar om drogen som självmedicinering är en grundhållning. Och sen handlar det mycket om vad kan man göra i stället, vad kan man använda för strategier som gynnar ens hälsa? Under kursen tränar vi på de här strategierna och stöttar klienterna under tiden. Det ligger också stort fokus på att livet ska ha kvalitet, inte bara vara drogfritt, berättar Christina Wall.

Under våren arrangerade de en andra omgång med behandlingen, och i utvärderingarna från båda behandlingstillfällena uppger deltagarna bland annat att de använder sig av copingstrategier för att hantera triggers i högre grad samt
att de fått ny kunskap och nya perspektiv. Tre av de första sex deltagarna är dessutom helt drogfria.

– Så bra resultat ska man egentligen inte ha. Så vi måste vara noga med att säga att de här personerna har fått annan hjälp också, säger Christina Wall.

I slutändan handlar det framförallt om att deltagarna ska få möjlighet till ett tryggare och bättre liv, som ger dem chansen att läka från sitt trauma. Och för Eva som är en av dem som har hållit sig nykter, har tillvaron tagit en ny vändning. Hon har fått nytt jobb och en egen lägenhet. Hon har också fått en bättre relation med sin dotter och sitt barnbarn.

Innan hon deltog i Seeking Safety gick hon redan i individuella samtal hos Christina, men hon såg den nya behandlingsformen som en chans att förstå varför hon hade hamnat i ett alkoholberoende.

– Jag kopplade inte ihop det som hade hänt mig med att det kunde vara ett trauma. Så för mig var den här behandlingen en viktig del. Utan den här gruppen och det som jag har gjort själv, hade jag nog inte klarat det.

Maria Bard

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Metoden i Göteborg

 • Behandlingsgruppen i Göteborg vänder sig till personer med beroende och deras anhöriga. Seeking Safety prövas på en av mottagningarna. Samtliga studier av metoden visar gott resultat.
 • Namnet på metoden syftar på att droger hindrar en från att leva det trygga livet man behöver för att läka från ett trauma.
 • Om det blir fler grupper som erbjuds behandlingen framöver, beror på tillgång av tid och resurser.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb