×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Flera av konstverken i det gamla stadshuset, bland annat Axel Sjöbergs Kiirunavaara från 1905, ska flyttas till det nya stadshuset. Foto: Fredric Alm

  Flera av konstverken i det gamla stadshuset, bland annat Axel Sjöbergs Kiirunavaara från 1905, ska flyttas till det nya stadshuset. Foto: Fredric Alm

 • Stadsflytten och det nya stadshuset skapar helt nya möjligheter för konsten i Kiruna kommun, konstaterar Roger Suup (S) och Lennart Lantto. Foto: Fredric Alm

  Stadsflytten och det nya stadshuset skapar helt nya möjligheter för konsten i Kiruna kommun, konstaterar Roger Suup (S) och Lennart Lantto. Foto: Fredric Alm

 • Kultursekreteraren Lennart Lantto gläds över att det nya stadshuset också kommer att rymma ett länskonstmuseum.
Foto: Fredric Alm

  Kultursekreteraren Lennart Lantto gläds över att det nya stadshuset också kommer att rymma ett länskonstmuseum. Foto: Fredric Alm

Guldläge för konsten

2018-05-29

Tidningen Vision nr 4 2018. Nytt stadshus, nytt länskonstmuseum, ny konsthall och en strikt tillämpning av enprocentregeln. Kirunas stadsflytt skapar unika möjligheter för konsten i kommunen och angenäma problem för kultursekreteraren Lennart Lantto.

– Det är overkligt, som en dröm. Jag är van vid att vi får 100 000 till konstnärlig gestaltning per år, nu pratar vi om många miljoner, säger han.

Om man ska förstå dagens konsthajp i Kiruna måste man backa bandet till 1900-talets början. Hjalmar Lundbohm, LKAB:s förste chef och stadens grundare, hade en stor samling tavlor av bland andra prins Eugen, Carl Larsson och Anders Zorn.

Dessa konstverk utgör grunden i kommunens samling. Årliga inköp har gjort att man numera har över 2 300 verk, som visas upp i kommunens olika verksamheter. Cirka 200 av dem finns i de allmänna utrymmena i arkitekt Artur von Schmalensees klassiska stadshus från 1963.

– Byggnaden har fungerat som konsthall. Det kommer busslaster med folk för att titta på konsten här, säger Lennart Lantto, när han guidar runt i den byggnad som ska utrymmas till hösten och därefter rivas när gruvan expanderar.

Lägg därtill en aktiv konstförening, Kiruna konstgille, ett etablerat konstnärsstipendium med 200 sökande per år och en lägenhet som lånas ut gratis till bildkonstnärer. Då inser man att konsten har en stark ställning i Sveriges nordligaste kommun.

Och den stadsflytt som just har inletts förbättrar läget ytterligare. Den så kallade enprocentsregeln innebär att en procent av byggkostnaden ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Det är en rekommendation, som det ofta tullas på, men här tolkar man regeln bokstavligt.

I världens förmodligen största stadsomvandling byggs inte bara ett nytt stadshus, utan också en rad andra kommunala byggnader. Sammanlagt betyder det att cirka 30 miljoner kronor kommer att satsas på konst under de närmaste åtta åren.

– Enprocentsregeln betyder ingenting om kommunen inte bygger nytt, men nu har vi ett unikt läge.

En del av pengarna ska användas till att renovera och flytta befintlig konst, men lejonparten kommer att gå till nyinköp. Framförallt är det platsspecifik konst som kommer att prioriteras.

Vad det blir för konstverk återstår att se. Lennart Lantto hoppas att konstnärerna får så stor frihet som möjligt.

– Vi byråkrater kan säga att vi vill ha det si eller så, men jag tror mer på att ge konstnärerna ett vidare uppdrag och låta dem hitta ett eget koncept.

För politikerna i Kiruna har det varit självklart att slå vakt om enprocentregeln, förklarar Roger Suup (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande sedan många år:

– Nu har vi en fantastisk möjlighet att skapa en ny och attraktiv stad där konsten kommer att spela en stor roll för ortens identitet.

Han menar att det var arbetet med nya Raketskolan, en grundskola invigd 2013, som gav blodad tand. Arkitekten Mats Jakobsson ritade en byggnad i form av en liggande raket och nästan 300 förslag på konstnärlig gestaltning kom från konstnärer från hela landet. Mest uppmärksamhet har konstnären Florence Hermansson fått för sitt ljusspel i skiftande norrskensfärger i den 23 meter höga entréhallen.

– Det var den första stora satsningen som lärde hos hur man jobbar med ett stort projekt. Det kommer vi ha stor nytta av under de kommande åren, säger Roger Suup.

Efter sommaren går flytten från det gamla stadshuset med storslagen utsikt över gruvan till danska arkitekten Henning Larsens runda skapelse kallad Kristallen tre kilometer österut.

Lennart Lantto tar på bygghjälm och skyddsskor och vandrar in i den entré som ska bli Kirunabornas nya vardagsrum. I augusti går flyttlasset för honom och de andra tjänstemännen.

Med följer inte bara det gamla klocktornet som renoverats och placerats på en sju meter hög sockel utanför ingången, utan också mycket av konsten. Sven X:et Erixsons rya ”Soltrumma från Rautas” får en hedersplats i fullmäktigesalen och Helmer Osslunds ”Höstliga färger i fjällen” som ska pryda Osslundrummet, det nya vigselrummet.

– Det är fantastiska rum där konstverken verkligen kommer till sin rätt, säger Lennart Lantto.

Mest gläds han dock över att det nya stadshuset också kommer att rymma ett länskonstmuseum. Frågan har dryftats under många år, men till hösten blir den gamla drömmen verklighet.

– Det är nästan så att jag får nypa mig i armen. Museet kommer betyda enormt mycket för konsten i hela Norrbotten. Och två år senare får vi ett kulturhus strax intill med en egen konsthall där Kiruna konstgille kan ha utställningar.

Det går bra nu. Frågan om det finns några mörka moln på Kirunas konsthimmel, besvarar kultursekreteraren med ett kort ”nej”.

Faktum är att stadsflytten och uppsvinget för konsten har fått honom att fundera. Kanske är det dags att satsa på att bli Årets kulturkommun, en utmärkelse som Vision delat ut sedan 30 år till en kommun som jobbar framsynt med kulturfrågor (se artikel på sid III).

– Vi har väntat ett par år, men nu börjar vi bli redo. Det här läget har vi inte varit i närheten av tidigare, säger Lennart Lantto.

Artiklar

Till arkivet

Konsten i Kiruna kommun

 • Sammanlagt har kommunen 2 300 konstverk. Många av de dyrbaraste kommer från Hjalmar Lundbohms samling från tidigt 1900-tal.
 • 200 av konstverken visas i de publika ytorna i det nuvarande stadshuset, ungefär 40 av dessa kommer att hänga i det nya stadshuset.
 • I samlingen finns verk av Kirunafödda konstnärer, som Alvar Jansson, Fritz Sjöström, Sten Kauppi, Aili Kangas och Britta Marakatt-Labba.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb