×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Hannah Edenbrink Andersson har gjort mallar och standardiserat en stor del av ­administrationen på sin avdelning. Foto: Lasse Nilsson

  Hannah Edenbrink Andersson har gjort mallar och standardiserat en stor del av ­administrationen på sin avdelning. Foto: Lasse Nilsson

 • Här byggs det nya kunskapshuset där gymnasiet och vuxen­utbildningen flyttar in om två år. Foto: Lasse Nilsson

  Här byggs det nya kunskapshuset där gymnasiet och vuxen­utbildningen flyttar in om två år. Foto: Lasse Nilsson

 • Hannah Edenbrink Andersson och projektchefen Bo-Göran Bäckström har egna erfarenheter av hur det är att bo ovanpå en gruva. Foto:Lasse Nilsson

  Hannah Edenbrink Andersson och projektchefen Bo-Göran Bäckström har egna erfarenheter av hur det är att bo ovanpå en gruva. Foto:Lasse Nilsson

Gruvar sig inte för flytt

2018-05-28

Tidningen Vision nr 4 2018. Den växande gruvan gör att Malmberget måste rivas och flyttas till Gällivare. Ett gigantiskt projekt som kostar miljarder. Administratören Hannah Edenbrink Andersson är en av nyckelpersonerna vid jätteflytten.

Under en kort promenad genom centrala Gällivare går det inte att missa att något stort är på gång. Gallerian Arcadens skyltfönster gapar tomma inför rivningen som ska ge plats åt multiaktivitetshuset med äventyrsbad, bibliotek, teater och bio. I kvarteret bredvid lyfter gula byggkranar stora betongelement på plats på det framväxande kunskapshuset. Här ska gymnasieskolan och vuxenutbildningen flytta in under samma tak.

Några hundra meter bort vid sjöparken jämnar en frontlastare ut marken inför bygget av evenemangsarenan för ishockey, konståkning och curling. Det sjuder av aktivitet och gruvbolaget LKAB står för notan.  Hittills har kommunen fått över två miljarder kronor till samhällsomvandlingen.

Hannah Edenbrink Andersson är projektadministratör på kommunens projektavdelning. Tillsammans med projektchefen, tre kommunala och två externa projektledare utgör hon gruppen som leder och driver hela det gigantiska projektet. På hennes välstädade skrivbord ligger ett nyskrivet protokoll från det senaste styrgruppsmötet.

– Jag sitter med på alla möten och det är många protokoll som ska skrivas. Och innan varje möte i samhällsplaneringsutskottet måste jag skriva mängder med tjänsteskrivelser för att politikerna ska kunna fatta alla beslut, berättar hon.

Hanna Edenbrink Andersson är uppvuxen i Malmberget och Gällivare. Hon började sitt nuvarande jobb hösten 2015 efter några år i Umeå med ekonomistudier och jobb som controller på ett sågverk.

– Det bästa med det här jobbet är att jag aldrig vet hur dagen kommer att bli. Det är högt tempo och det händer saker hela tiden. Jag tycker om när det dyker upp något som jag måste ta tag i direkt.

Hela samhällsomvandlingen handlar om att Malmberget måste tömmas och flyttas fem kilometer söderut till Gällivare. Förr var Malmberget kommunens största ort med som mest drygt 10 000 invånare. Där låg också bibliotek, gymnasium, äldreboenden, sporthall och ishall. Nu rivs allt och byggs upp i Gällivare.

Malmbrytningen håller bokstavligen på att sluka samhället. Två stora gropar, som tillkommit på grund av ras och sprängningar av gruvgångar, växer ständigt. Egentligen har flytten pågått i 40 år men nu är det snart definitivt slut. 2032 ska hela tätorten vara ett industriområde.

Förutom stora gemensamma byggnader som skolor och aktivitetshus byggs nya bostäder till över 3 000 invånare som måste flytta de kommande åren. Visst har det varit protester men innerst inne vet alla att gruvan styr, utan järnmalm inget samhälle.

Projektchefen Bo-Göran Bäckfors har bott i Malmberget i ett par år och vet hur det är att ha världens näst största underjordiska järnmalmsgruva under huset. Varje dygn, efter midnatt, spränger LKAB så hela byggnaden skakar.

– Man kan gör på två sätt, lägga sig tidigt så man sover djupt innan de börjar eller göra som jag och sitta uppe och vänta tills de har sprängt klart.

Dessutom uppstår det sättningar i berget som kan orsaka ännu kraftigare skakningar. Nyligen gav en sättning utslag som en mindre jordbävning på Richterskalan.

– Men det var ingen som ringde till kommunen eller räddningstjänsten och undrade vad det var frågan om, folk är så vana, säger Hannah Edenbrink Andersson.

Just nu jobbar hon med fyra entreprenader som drar igång i sommar. En arbetsuppgift är att tillsätta byggledare. Tillsammans med projektledarna bedömer hon kandidater från konsultfirmor som kommunen har ramavtal med.
Den som har bäst CV utifrån den framtagna bedömningsmallen och det mest fördelaktiga priset får uppdraget.

– Vi ska bygga en skatepark vid Sjöparken. Då behöver vi en byggledare som har erfarenhet av större betongjobb.

Ett annat projekt hon jobbar med är ett nytt äldreboende som ska ligga i samma lokaler som en förskola och grundskola. Tanken är byggnaden utnyttjas bättre när både barn och äldre kan använda gymnastiksal och storkök vid olika tider på dygnet och olika dagar i veckan. Hannah Edenbrink Andersson syr ihop en studieresa till Umeå som byggt på ett liknande sätt. Det är hotell och tågbiljetter som ska bokas och inte minst hitta ett gemensamt datum när 20 inbjudna chefer, politiker och tjänstemän kan resa bort en och en halv dag.

– Alla chefer är ju uppbokade till max lång tid framöver så det var inte lätt. Nu ser det ut som att åtta kan åka i alla fall.

Samtidigt som Malmberget flyttas pågår även en liknande flytt i Kiruna 12 mil norrut, även där på grund av att gruvan växer. Det märks att det finns en rivalitet mellan de båda kommunerna.

– Vi är lite avundsjuka på att Kiruna har fått så mycket mer uppmärksamhet trots att vi faktiskt bygger mer just nu. Det kan bero på att de har varit mer aktiva gentemot regeringen och att SR och SVT finns i Kiruna, säger projektchefen Bo-Göran Bäckfors.

Hannah Edenbrink Andersson är 29 år i dag och kommer att vara 43 när hennes nya stad är klar. Hur hennes liv ser ut då är omöjligt att veta men hon kommer troligen att bo kvar.

– Nu har vi en unik möjlighet ett bygga något som fungerar lika bra om 20 år som i dag. Jag hoppas det blir en mångfald av stilar på husen och att det blir en mer levande stad som kan få unga att stanna kvar.

Artiklar

Till arkivet

LKAB får betala

 • Enligt minerallagen ska LKAB betala för den påverkan och de kostnader som gruvbrytningen orsakar.
 • Fram till december 2016 hade LKAB avsatt 16 miljarder kronor till samhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Cirka 4 miljarder har betalats ut.
 • Förutom att betala för samhällsomvandlingen ersätter företaget även alla som måste flytta. Antingen med pengar för huset/lägenheten eller en ny bostad på en ny plats.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum