×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse.

    Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse.

Glöm det där med jämställt föräldraskap

2018-05-28

Tidningen Vision nr 4 2018.

Det låter trist. Men så här fyra månader in i föräldraledigheten och massvis med väninnehäng senare börjar jag tvivla på det jämställda föräldraskapet. Och då lever jag ändå omgiven av feministiskt medvetna människor som väljer att dela föräldradagarna lika.

Men att dela lika på föräldradagar ger bara en halv guldstjärna, precis som att en ledningsgrupp bestående av 50/50 kvinnor och män, inte är tillräckligt. För tjusiga siffror är rätt ointressanta om människors handlingar fortfarande är ojämställda.

Vilka handlingar åsyftas då?
Enligt mina väninnor handlar det om att det är de som lägger otaliga timmar på att kolla upp och läsa på, för att sedan förmedla kunskap vidare till sin partner. De håller koll på vad som behöver packas inför utflykten. De köper presenter till barnkalas. De tar ansvar för det sociala och bokar lekträffar. De lär sig godnattvisor. De vet när det är dags att köpa nya kläder och när det är läge att gå upp en blöjstorlek. Listan kan utvecklas till en roman.   

Jag har lyckligtvis sluppit mycket av ovan tack vare att jag är starkt präglad av det patriarkala som norm. Jag prioriterar jobbet högt och tummar lite på det som behöver tänkas på hemma. Med ett kvinnomått mätt är jag lat och slarvig vilket resulterar i att min kille och jag lever hyfsat jämställt. Men ett viktigare skäl är att vi båda har haft möjlighet att spendera de här första månaderna med bebisen tillsammans.

En möjlighet som är få förunnad.

Föräldraförsäkringen är nämligen stelbent när det kommer till att vara hemma samtidigt vilket bäddar för ett ojämställt föräldraskap.

För om den ena föräldern tar ut de första åtta månaderna är det klart att denne får ett kunskapsmässigt försprång. Visst går det att snappa upp ett och annat på kvällar och helger men den som tränar mest blir ändå bäst. Och den som är delaktig från start kommer sannolikt ha bättre koll på sikt. 

Eller så krånglar jag till det onödigt mycket. Kanske är det bara så att män är tämligen oförmögna att ta helikopterperspektivet.

En föräldraförsäkring som öppnar upp för större gemensamt uttag skulle kunna slå hål på den myten, eller om vi har riktigt otur, bekräfta tesen. Oavsett vilket vill jag veta hur det ligger till.  

Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som jobbar för jämställdhet i näringslivet.

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum