×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Färre jobb med stöd

2018-05-29

Tidningen Vision nr 4 2018. Anställningar med lönebidrag fortsätter minska. De senaste 15–20 åren över 200 jobb försvunnit.

Museer har sedan lång tid tillbaka anställt personer med funktionsnedsättning. Genom statliga lönebidrag har man både skapat arbete till dem som har svårt att konkurrera om jobb i kultursektorn, och fått viktiga uppgifter gjorda, som till exempel digitalisering av samlingar. Men de senaste 15–20 åren har en stor del av anställningarna med lönebidrag på museer och arkiv försvunnit, från som mest cirka 600 jobb i början av 2000-talet till drygt 350 år 2015.

En ny rapport från Myndigheten för kulturanalys slår fast att minskningen framför allt har ekonomiska orsaker. För det första är många museer ekonomiskt pressade, har dragit ned på all personal, och tvingas prioritera ned uppgifter som inte är absolut nödvändiga. För det andra har det statliga lönestödet urholkats. Taket för lönebidrag höjdes i fjol, dessförinnan hade det inte räknats upp under tio år, vilket lett till att museerna står för en allt större del av lönekostnaderna.

Olof Hermelin, chef för Östergötlands museum där man 2016 tvingades varsla personal, konstaterar att det också handlar om osäkerhet kring ersättningssystemen.

– Det viktigaste är tilliten, att systemen är stabila. Men har man projekt som bygger på en ersättningsmodell som tas bort kan man plötsligt inte driva den verksamheten vidare. När arbetsmarknadspolitiken ändras kan det dra undan mattan för det man byggt upp, säger Olof Hermelin och framhåller vidare att museerna har olika villkor.

– En del landsting går in och garanterar mellanskillnaden mellan lönebidrag och lönekostnaden. Andra gör det inte.

I Myndigheten för kulturanalys rapport beskrivs också farhågor om att minskningen kommer att fortsätta och kanske till och med i snabbare takt än hittills. Orsaken är att många med lönebidrag närmar sig pension, och som det ser ut nu väljer många museer att ersätta dem med vanliga tjänster.

Slutsatsen är att lönestöden måste förstärkas och att det även behövs mer resurser till handledning.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb