×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Snart är Järvaveckan här. Ahmed Abdirahman laddar upp på Spånga idrottsplats. Foto:  Rickard Kilström

    Snart är Järvaveckan här. Ahmed Abdirahman laddar upp på Spånga idrottsplats. Foto: Rickard Kilström

  • Ständigt på språng. Ahmed Abdirahman har några intensiva veckor under våren då han både håller i trådarna inför Järvaveckan och sköter sitt arbete som expert på Stockholms handels­kammare. 
Foto: Rickard Kilström

    Ständigt på språng. Ahmed Abdirahman har några intensiva veckor under våren då han både håller i trådarna inför Järvaveckan och sköter sitt arbete som expert på Stockholms handels­kammare. Foto: Rickard Kilström

Får partiledarna att dra till förorten

2018-05-30

Tidningen Vision nr 4 2018. Ahmed Abdirahman fick som ung av en slump chansen att studera på ett toppuniversitet i New York. Att dra igång Järvaveckan, som besöks av alla partiledare, är hans sätt att på amerikanskt vis ”ge tillbaka”. Nu drömmer han om ett Sverige som präglas av gemenskap.

Med mobilen klistrad vid örat möter Ahmed Abdirahman upp i entrén till Stockholms handels­kammare, där han är anställd för att arbeta med bland annat integrationsfrågor. Han har just nu två heltidsjobb – det andra är hans ideella engagemang att rodda Järvaveckan som snart går av stapeln. Ett arrangemang som på kort tid fått stort genomslag i det politiska Sverige och som besöks av ledarna för alla riksdagspartier och en mängd organisationer.

– Jag springer som en galning! Nej, nej vi har inte de resurserna. Okej, okej. Ta hand om dig! Tusen, tusen tack, säger han till någon i telefonen.

Målet med Järvaveckan är framför allt att öka valdeltagandet i några av Stockholms mest utsatta förorter, däribland Tensta, Rinkeby och Hjulsta. Valdeltagandet låg vid förra kommunalvalet på mellan 52 och 58 procent i dessa stadsdelar, enligt en sammanställning från Stockholms stad. Ahmeds dröm är att skapa ett samhälle där fler känner att de hör hemma och vill vara med och engagera sig.

– Vad allt egentligen handlar om är att inse att våra barn delar samma framtid. Det är det verklig integration går ut på. Att skapa känslan av att ”det här är mitt land som jag skulle försvara och dö för” och det är inget man kan läsa sig till, förklarar Ahmed.

Men tanken med Järvaveckan är inte bara att prata om segregation/integration. Ambitionen är att komma bort från att enbart tala om utanförskap, kulturskillnader och att smaka på ”exotisk” mat från olika länder. Att ta ett steg bortom klichéerna.

– Det finns så mycket annat som är intressant. Till exempel bostadsfrågor och entreprenörskap, slår han fast.

Därför kommer en rad olika politiska frågor att diskuteras under de många seminarier som ska hållas. Dessutom kommer en näringslivspanel, där bland andra arbetsgivare och fackförbund deltar, att vara en del av Järvaveckan.

– Tanken med det är att sätta press på näringslivet. Jag jobbar själv här på Handelskammaren med ett uppdrag att förändra och öka integrationen. Det är något som det finns stor efterfrågan på bland våra medlemmar och det är något som alla tjänar på. Om det går bra för folk i förorterna går det bra för företagen också, säger han.

Varje morgon gör Ahmed resan mellan Tensta och Stureplan i centrala Stockholm, där hans arbetsplats ligger.

I dag är Tensta och Sverige hans hem. Men så har han inte alltid känt det. För drygt tjugo år sedan flydde han från krigets Somalia. Tillsammans med sin mamma och lillebror landade han mitt i en snöstorm på Arlanda flygplats.

– Jag trodde att jag kommit till jordens ände, minns han.

Ahmed flyttade till Tensta med sin familj. Att språket var viktigt för att komma in i det svenska samhället förstod han snabbt. Både han och hans lillebror drömde om att bli läkare och satsade stenhårt på studierna. De stannade hemma om kvällarna, tittade på TV och umgicks med vuxna.

– Jag älskade Agenda och Vetenskapens värld. Jag var ett lillgammalt barn, berättar han.

Studierna betalade sig. Ahmed fick möjlighet att åka till USA och berätta om ett vetenskapligt projekt han arbetat med under sista året på ­Tensta gymnasium. Han hade undersökt hur man skulle kunna göra för att omvandla havsvatten till färskvatten. Då hände det oväntade: en amerikansk kvinna kom fram till honom och frågade om han ville återvända till New York, bo hos henne och jobba som hennes assistent under sommaren. Kvinnan visade sig vara Courtney Ross, ägare till Rosskoncernen, som driver en rad skolor.

Väl på plats på Park Avenue i New York hos Mrs Ross blev Ahmed välkomnad och mottagen som en familjemedlem. I dag kallar han Mrs Ross för ”sin amerikanska mamma”. Under fem år bodde han där, studerade sig till toppbetyg och umgicks med gräddan av den amerikanska kultureliten. Paul McCartney är en av dem han stiftat bekantskap med.

– Jag mötte Paul och många fler som jag inte minns namnet på. Men deras kändisskap var inte viktigt för mig. Jag hade inga referenser till det, visste inte vilka The Beatles var. På det sättet är det bra att komma från ett icke-materialistiskt samhälle som Somalia, som är ett nomadsamhälle.

Efter en tid ville Ahmed vidare. Han jobbade för Interpeace, en internationell fredsorganisation i Genève, Schweiz, och återvände även under tre månader till Mogadishu i Somalia. Vistelsen blev inte långvarig eftersom han ganska snart insåg att landet fortfarande var för farligt att leva i. Efter det åkte han tillbaka till Sverige och Tensta, men trots ett fullspäckat cv var det svårt att få jobb.

– Det var tufft att komma tillbaka. Jag var inte svensk i svenskarnas ögon, konstaterar han.

Till slut fick han ett arbete som projektledare på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Efter det har karriären rullat på i god fart. Samtidigt startade han den ideella föreningen The Global Village, vars syfte är att stärka delaktigheten och gemenskapen i samhället. Via The Global Village drog Järva filmfestival, en folkfest med utomhusbio, igång. Under den här tiden var Ahmed också aktiv i organisationen Höj rösten – politikerskola, eftersom han själv funderade på att bli politiker. Det var så idén till Järvaveckan föddes.

– Jag inspirerades av filmfestivalen, men kände att jag ville koppla på nya saker. Det går inte att bara förändra genom kulturen. Förändringen måste också komma genom politiken.

Sagt och gjort. 2016 föddes den första Järvaveckan. Inbjudan skickades ut bara en månad i förväg så de flesta partiledare kunde inte komma. Men alla partier sände representanter som fick stå framför filmduken och prata innan barnfilmerna började.

– Det var verkligen två världar som möttes. Då, när jag fick se folk från Tensta sitta där i gräset och prata med politiker, kände jag att det här verkligen var någonting bra, något att bygga på, säger han.

Att som 32-åring ha hunnit med att ta examen från ett amerikanskt universitet, jobbat i flera länder och startat ett så uppmärksammat arrangemang som Järvaveckan är extraordinärt. Är han en supermänniska?

– Nej, absolut inte. Jag har svaga sidor också. Jag är ganska konflikträdd, till exempel. Och språket tycker jag fortfarande är en utmaning, säger han med ett urskuldande leende.

Att just Ahmed fått så stora möjligheter att utvecklas och utbilda sig, att han blivit utvald bland så många andra som aldrig fått chansen, är något han grubblat över många gånger.

– Jag har funderat mycket på det. Varför överlevde just jag? Varför fick jag allt det här? Var det slumpen eller något annat? Jag hittar inget svar på det. Men vad gör man med en sådan välsignelse?

Ett sätt att hantera de tankarna har för Ahmed varit att engagera sig. Att enligt det amerikanska talesättet ”ge något tillbaka” till det samhälle som tagit emot honom och givit honom ett hem.

– Det är ett tänkesätt som präglat mig. Jag vill ta ansvar och bidra. Sveriges framtid bygger på att vi har en gemensam vision om hur framtiden ska se ut. Segregationen är så djup. Det handlar om att jag har fått en plats att vara på, ett hem. Det här är mitt sätt att ge tillbaka. Det är också roligt att vara engagerad. Det ger liv och mening under det här korta livet. 

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Ahmed Abdirahman

Ålder: 32 år.
Aktuell med: Initiativtagare till Järvaveckan som pågår 9–17 juni på Spånga idrottsplats, Stockholm.
Familj: Mamma, två lillebröder, en syster och fyra halvsyskon på pappas sida.
Förebild: ”Mamma. Hennes medmänsklighet och driv. Hon har ett tyst engagemang som hon visar genom handling.”

Järvaveckan

  •  Drivs av The Global Village som startades av Ahmed Abdirahman för fyra år sedan.
  • Järvaveckan hålls för tredje gången och pågår 9–17 juni och besöks av alla riksdagspartier. Under Järvaveckan kommer över 100 seminarier att hållas.
  • Arrangörerna har ett mål på minst 3 000 besökare per dag i genomsnitt.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb