×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

 • En del av den rekvisita tandtrollsteamet har med sig är bilder på hela och trasiga tänder och tomma kartonger med mat och dryck som är bra respektive dålig för tänderna. Foto: Marlin Johansson

  En del av den rekvisita tandtrollsteamet har med sig är bilder på hela och trasiga tänder och tomma kartonger med mat och dryck som är bra respektive dålig för tänderna. Foto: Marlin Johansson

 • Det blir mycket skratt och skojande när tandsköterskorna Pernilla Martinsson och Nagam Abbas (utklädd till troll) lär barnen på Grästorpsskolan i Jönköping hur man borstar tänderna. Foto: Marlin Johansson

  Det blir mycket skratt och skojande när tandsköterskorna Pernilla Martinsson och Nagam Abbas (utklädd till troll) lär barnen på Grästorpsskolan i Jönköping hur man borstar tänderna. Foto: Marlin Johansson

 • Det är lättare att visa hur man borstar på hunden, som följt med till Grästorpsskolan. Foto: Marlin Johansson

  Det är lättare att visa hur man borstar på hunden, som följt med till Grästorpsskolan. Foto: Marlin Johansson

Tandtrollet lär barnen borsta

2018-01-18

Tidningen Vision nr 1 2018. Bästa sättet att lära sig hur man håller tänderna friska är att leka in det. Det vet tandsköterskorna Pernilla Martinsson och Nagam Abbas, som tar hjälp av både sagor och trollkonster för att pränta in kunskaperna.

Tolv sexåringar sitter i en ring på golvet tillsammans med tandsköterskan Pernilla Martinsson i ett klassrum på Grästorpsskolan i Jönköping. I tur och ordning får var och en kika in under locket på en liten ceriserosa plastburk, som de skickar mellan sig i ringen. I burken finns en riktig huggtand av okänt ursprung. Barnen gissar vilket djur tanden tillhör. ”En dinosaurie!”, ropar en flicka. ”En haj. Eller en tiger!” säger en pojke. Båda har fel. Tanden kommer från en hund, avslöjar Pernilla, medan barnen förundrat studerar den.

Sedan lägger Pernilla fram två inplastade bilder på golvet. En med en leende, bländvit tandrad och en med svarta, nedfrätta, kariesskadade tänder. Hon tar fram en tom mjölkkartong, ett tomt juicepaket, en påse chips, en flaska Festis, ett paket O´boy, en morot, en apelsin och godis, som Pernilla lovar är så gammalt att det är jätteäckligt. Barnen får i uppgift att lägga mat som är dålig för tänderna ovanpå bilden med de svarta tänderna och mat som är bra på bilden med det vita leendet. Det går fint, förutom juicen som hamnar fel. Den vill Pernilla ha på bilden med de svarta tänderna.

– Vad ni är duktiga på det här och kan många saker, utbrister hon.

För åtta år sedan började Folktandvården i Region Jönköpings län att använda sig av Abrakadabra fladderiflaxmetoden – det vill säga att lära ut kunskaper om hur barn bör sköta sina tänder genom att använda dramapedagogik. I dag arbetar omkring 45 personer, utspridda på de 26 folktandvårdsklinikerna, enligt metoden. En satsning som varit mycket framgångsrik, enligt tandhygienist Eva Herremo, som arbetar med utvecklingsfrågor på folktandvårdens kansli.

– Alla som gått utbildningen blir eld och lågor efteråt. De får med sig barnen på ett helt annat sätt än när man bara står och pratar eller knäpper på en film. De märker att barnen tycker att det är kul, säger hon.

Nu frågar Pernilla barnen om de får hjälp av en förälder att borsta tänderna.

– Visste ni att man behöver hjälp att borsta tills man är elva år?

Det visste de flesta inte, och en flicka undrar om vuxna också måste borsta. Svaret kommer direkt från ett annat barn som glatt säger:

– Man måste borsta och borsta hela livet, ända tills man dör!

Pernilla undrar också om barnen vet vad de ska dricka till maten och om de har någon särskild dag i veckan då de får äta godis. De flesta vet att det är vatten eller mjölk som gäller och har lördag som sin godisdag. Någon har fredag, men det gör inget, säger Pernilla, bara man inte har flera dagar i veckan.

Sedan är det dags för dagens höjdpunkt: tandtrollet Trollis. Tandsköterskan Nagam Abbas kliver in i full trollmundering med burrigt hår, svärtade tänder och kläder i säckväv. Trollis berättar att hon bor ute i blåbärsskogen bortanför skolan, men hon äter inte några blåbär. Nej, bara godis morgon, middag och kväll. Men trots att trollet får äta så goda saker är hon inte glad. Hon har ont i tänderna, säger hon. Därför får barnen lära trollet det de själva just har fått veta om vad man ska äta och göra för att slippa tandvärk.

– Du ska inte bara dricka saft, du ska dricka vatten, förklarar en flicka för trollet som lyssnar uppmärksamt.

Den metod som Pernilla och Nagam använder sig av har de fått lära sig av dramapedagog Magdalena Granholm, som under många år arbetat med att fortbilda tandvårdspersonal i Örebro, Uppsala, Kalmar och Jönköpings län.

– Små barn orkar inte sitta stilla och lyssna om de inte tycker att det är spännande. Därför handlar det om att göra det roligt genom att blanda lek med information och fakta. I leken får de också använda alla sina sinnen och då minns de bättre vad de lärt sig, konstaterar hon.

Nu är det dags för trollet att lära sig hur man borstar tänderna. Trollis får försöka borsta tänderna på en gul leksakshund som följt med. Det går inget vidare. Trollis mest viftar framför tänderna och borstar tungan i stället. ”Nej, nej, inte så”, skriker barnen. Pernilla får visa hur man gör.

Till sist är det dags för tandborstutdelning. Barnen får var sin påse med tandborste, tandkräm och en broschyr som hur man borstar, som de ska visa sina föräldrar.

Efteråt säger både Pernilla och Nagam att de hade en plan för hur dagens besök skulle bli, men den höll de inte riktigt fast vid.

– Nej, så blir det alltid. Man har tänkt något, men sedan märker man att det inte funkar och då gör man något annat. Det som är bra med den här metoden är att vi har många olika verktyg, till exempel olika slags lekar och samarbetsövningar, som vi kan välja mellan efter vad som passar just för dagen och den gruppen vi kommer till.

Pernilla Martinsson, som arbetat med dramapedagogik ända sedan starten i Region Jönköpings län, tycker att det är spännande att möta barnen på det här sättet.

– Man får dem verkligen med sig. Jag tror att kunskaperna stannar kvar på ett annat sätt också. När vi sedan besöker dem i lågstadiet eller träffar dem på kliniken kommer de ihåg oss och springer fram och ger oss kramar.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

SÅ går det till

 • Namnrunda. Barnen får säga vad de heter och berätta något om sig själva.
 • Uppvärmning. En lek/samarbetsövning introduceras. Till exempel leken Fruktsallad, men istället för frukter är barnen tandborstar och tandkräm.
 • Information. Budskapet förs fram i form av en saga. Ett tandtroll vill lära sig hur man gör för att få friska tänder. Barnen och trollet gör en resa i fantasin för att ta reda på det.
 • Avslutning: Trollet och barnen får berätta hur man gör för att hålla tänderna friska. Barnen får tandborstar och reflekterar kring vad de upplevt.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb