×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

  • Facken kommer att ta upp pensionsproblemet med arbetgivarorganisationen SKL. Foto: Mostphotos

    Facken kommer att ta upp pensionsproblemet med arbetgivarorganisationen SKL. Foto: Mostphotos

Smäll för pensionärer

2018-01-17

Tidningen Vision nr 1 2018. I dagarna har anställda i kommuner, landsting/regioner och Svenska kyrkan fått sitt årliga besked om tjänstepensionen. För tusentals av de allra äldsta kommer beskedet som en chock då de drabbas av rejäla sänkningar av pensionen i år.

– Som det ser ut handlar det om upp till 800 kronor mindre i månaden för de som är födda 1937 och tidigare. Skandia har hittat någon pensionär som förlorar runt 1 000 kronor, säger Sari Wonsell, pensionsansvarig på Vision.

Skälet till den här pensionschocken är kollektivavtalets konstruktion. Det aktuella avtalet heter PA-KL och är det pensionsavtal som bland annat Vision tecknade och som gällde födda fram till 1937, men även födda därefter kan omfattas om de blev sjuka innan 1998.

– Det är ett så kallat bruttopensionsavtal, vilket innebär att den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans ska utgöra cirka 60 procent av den inkomst du hade när du gick i pension. Det den allmänna pensionen inte täcker, ska tjänste­pensionen komplettera upp till den här nivån.

Pensionen räknas om varje år för att följa den ekonomiska utvecklingen i samhället. När den allmänna pensionen förändrades gjordes samordningen om. Under några år, 2010, 2011 och 2014 har följsamhetsindex varit lägre än prisbasbeloppsindex, utan några större konsekvenser. Men i år slår det extra hårt.

– Det här beror på en beräkningsformel man skapade då den allmänna pensionen gjordes om, vilket inte kunde förutses när avtalet tecknades. Nu måste vi först se effekterna av detta och sedan tillsammans med de andra fackförbunden ta upp frågan med arbetsgivaren SKL. Så här kan vi inte ha det. Man måste kunna leva på sin pension.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Bostadstillägg kan kompensera

  • Bostadstillägget kan kompensera den minskade tjänstepensionen. Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med maximalt 5 560 kronor per månad. Du kan ansöka från det att du fyller 65 år och tar ut hela din allmänna pension. Kontakta Pensionsmyndigheten.
  • Frågor om pension? Kontakta ditt pensions­bolag: KPA, Skandia eller Kyrkans pensionskassa.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb