×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Visionsmedlemmen Lukas Berggren och nyanlända Yehya Najem Taifour träffas då och då för att prata fotboll. Foto: Sofia Sabel

    Visionsmedlemmen Lukas Berggren och nyanlända Yehya Najem Taifour träffas då och då för att prata fotboll. Foto: Sofia Sabel

Språkvän gör succé på jobbet

2018-02-20

Tidningen Vision nr 2 2018. Anställda på Göteborgsregionens kommunalförbund fick möjlighet att träffa nyanlända under arbetstid och prata svenska med dem. Ett initiativ som blivit så uppskattat av personalen att det kommer att fortsätta under våren.

Visionsombudet och vaktmästaren Lukas Berggren, som jobbar på Göteborgsregionens kommunalförbund, fick idén under en mångfaldsdag som Vision anordnat. Postorderföretaget Ellos var där och berättade om hur de arbetat med ett språkvänsprojekt.

– Efteråt kunde jag inte släppa tanken: varför gör inte vi också det här?

Lukas Berggren la fram idén om att starta ett språkvänsprojekt på arbetstid för arbetsgivaren, som gav sitt godkännande till att ställa upp med kostnader för arbetstid, lokaler och fika.

– Det kändes självklart att vi skulle vara med och bidra. Tillsammans med våra medlemskommuner arbetar vi med olika insatser för att främja integration. Genom det här initiativet fick våra medarbetare på ett mycket konkret sätt chansen till ökad kunskap och förståelse för vikten av integration, säger förbundsdirektör Helena Söderbäck.

Sedan bestämdes det att runt tolv anställda på Göteborgsregionens kommunalförbund skulle få möjlighet att träffa lika många nyanlända och prata svenska med dem under fem tillfällen under hösten 2017 under en och en halv timme. Flyktingguide/Språkvän i Göteborgs Stad hjälpte till att skapa kontakt med tolv nyanlända män och kvinnor från sex olika länder.

Under en av de första träffarna ordnade Lukas Berggren med ståbord som ställdes fram i kommunalförbundets lokaler och på dem satte han upp skyltar som inspiration för samtal. På skyltarna stod saker som ”hemland”, ”drömmar”, ”intressen” och ”matkultur”.

– Vi valde att låta bli att matcha ihop deltagarna med varandra och lät i stället folk mingla omkring och prata. Det fungerade bra, säger han.

Tanken med spåkvänsprojektet är att ge de nyanlända möjlighet att prata svenska, samhällsorientering och att skapa integration i praktiken.

– Det här har verkligen varit bra för oss anställda. Det ger så mycket glädje att få träffa och lära känna nya människor. Ens perspektiv och fördomar utmanas och man kommer ur sin egen bubbla, säger Lukas Berggren.

Några av deltagarna fortsätter att träffas lite då och då även efter att projektet avslutades i november. Lukas Berggren och 23-åriga Yehya Najem Taifour från Syrien har varit och ätit lunch vid ett tillfälle och ses ibland för att prata fotboll.

– Det är bra att lära känna personer i Sverige och att få prata svenska. Det är viktigt att prata svenska utanför skolan också. Det har varit jättebra för mig, säger Yehya Najem Taifour.

Eftersom projektet blivit så lyckat kommer det att fortsätta under våren. I mars startar en ny omgång träffar som anställda och helt nya nyanlända kommer att bjudas in till.

– Det känns fantastiskt att det här kommer att fortsätta, säger Lukas Berggren. 

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Språkvänsprojektet

Problemet

Det är svårt för nyanlända att komma in i det svenska samhället utan kontakter och språk­kunskaper.

Så gjorde vi

Anställda på Göteborgsregionens kommunalförbund startade i ett språkvänsprojekt.

Så blev det

Språkvänsprojektet blev uppskattat av både anställda och nyanlända. En ny omgång av språkvänsträffar kommer starta under våren.

 

  • Tolv nyanlända från Syrien, Irak, Mexiko, Colombia, Eritrea och Grekland fick träffa tolv anställda på Göteborgsregionens kommunal­förbund.
  • Den nyanlända var mellan 20 och 50 år.
  • Arbetsgivaren stod för kostnader för arbetstid, lokaler, fika samt vid ett tillfälle ett besök på Universeum i Göteborg.
  • Språkvänsprojekt drivs i många kommuner runt om i landet. Tanken är att man genom att träffas och ha roligt tillsammans bryter utanförskap och bidrar till gemenskap.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb