×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Fredrik Sangfelt och Anes Alsayfi är nöjda med Håbo kommuns satsning på socialsekreterare Foto: Sören Andersson

    Fredrik Sangfelt och Anes Alsayfi är nöjda med Håbo kommuns satsning på socialsekreterare Foto: Sören Andersson

Sockrar för socionomer

2018-02-20

Tidningen Vision nr 2 2018. 110 procent lön och pensionspeng är lockbeten i kampen om arbetskraften.

Många kommuner har på senare år gjort satsningar för att minska personalomsättningen bland socialsekreterare. Kortare arbetstid är ett exempel. Därtill har Vision och andra fack drivit på för arbetsmiljöförbättringar som introduktion av nyanställda och administrativ avlastning. Men konkurrensen om personal är fortfarande hård, och nu tar arbetsgivare till nya lockbeten.

I Ydre har kommunstyrelsen just gett klartecken till att kunna erbjuda extra pensionsinbetalningar vid rekrytering av socionomer.

– Vi vill kunna använda det i marknadsföringen för att få fler sökande, säger socialchefen Camilla Ljungdahl.

Varför behövs det?

– Vi är en jätteliten kommun som ligger långt ifrån de stora lärosätena. Flera andra kommuner erbjuder kortare arbetstid. Vi ska kunna ge både högre lön, möjlighet att gå ner i tid och individuella pensionslösningar.

I Håbo kommun har man en annan variant. Dels finns en bonus på 10 000 kronor att hämta för alla kommunanställda som tipsar om socialsekreterare som anställs. Dels kan socialsekreterarena välja om de vill jobba 80, 90 eller 100 procent. Och samtidigt få en lön som motsvarar 90, 100 eller 110 procent.

– Det blir ett par tusenlappar. Det är klart att det är bra, lönen är viktig, men det avgörande är ändå arbetsbelastning och arbetsmiljö. Och nu har vi fått stabilitet i bemanningen, säger Fredrik Sangfelt, social­sekreterare på enheten för barn och unga.

Hans nya kollega Anes Alsayfi sätter också arbetsmiljön i första rummet.

– Extrapengarna hade delvis betydelse för att jag började här. Men framför allt att det är en liten kommun med möjligheter att utvecklas. Jag träffade mina kolleger i arbetsgruppen redan vid första intervjun, jag har möten med min mentor varje vecka och jag får det stöd jag behöver. Det fungerar jättebra, säger han.         

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

6–7 timmar om dagen

  • Sundsvall fick mycket uppmärksamhet för sitt försök med kortad arbetstid för att minska personalomsättningen bland socialsekreterare. Där har man nu permanentat en variant av arbetstidsförkortningen.
  • Många andra kommuner har följt efter och prövar eller har prövat sex eller sju timmars arbetsdag: Enköping, Östersund, Jönköping, Vingåker, Angered i Göteborg, Järfälla, Ljusdal, Hallstahammar, Åsele, Vilhelmina och Dorotea.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb