×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Susanne Blick, chefredaktör och ansvarig utgivare

    Susanne Blick, chefredaktör och ansvarig utgivare

Skillnaderna har aldrig varit större

2018-02-20

Tidningen Vision nr 2 2018.

En administratör i Uddevalla tjänar i snitt drygt 20 000 kronor i månaden medan en IT-tekniker i Järfälla kan tjäna nästan 40 000 i månaden. Det är stor skillnad.
Samtidigt kan en toppdirektör i näringslivet tjäna 500 000 kronor i månaden eller mer.

När vi börjar skärskåda löner och lönestatistik som vi gör i detta nummer, så inser man att det här med lön är ett väldigt subjektivt begrepp. Vad är det som styr hur mycket du tjänar? Hur kommer det sig att biblioteksassistenternas jobb värderas till 20 000 i månaden medan toppdirektörens värderas till en halv miljon?!

Det finns ett antal givna förutsättningar: utbildning är förstås en. Hur kvalificerade arbetsuppgifter du har är en annan. Hur stort ansvar du har och hur efterfrågad du är på arbetsmarknaden. Är du man eller kvinna? Kön är tröttsamt nog fortfarande en parameter som styr hur arbetet värderas. 

Men det finns ett antal parametrar som uppenbarligen inte alls är avgörande för lönerna. Hur viktigt är ditt jobb för att samhället ska fungera? För att barnen ska komma till skolan och lära sig något. För att de gamla ska få vård och omsorg. För att snöröjning funkar, soporna töms. För att vattnet renas och rinner i våra kranar. För att trafiken rullar.  Och så vidare.

I förra numret av Tidningen Vision kartlade vi ett dygn i Sverige. Vid varje klockslag, dygnet runt jobbar ni för att hjulen ska rulla. Bilderna finns på vision.se/tidningenvision och talar sitt tydliga språk.

LO presenterade nyligen sin rapport Makteliten, där man jämför inkomstskillnader mellan människor med maktpositioner inom näringsliv, politik, media och ekonomi samt industriarbetare. Rapporten visar att skillnaderna aldrig varit större.

Och då ska vi komma ihåg att många industriarbetare har betydligt högre löner än till exempel bibilioteksassistenterna i Borås.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb