×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

    Lotta Gedell och Rebecka Berger, fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

2018-02-20

Tidningen Vision nr 2 2018. Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.

Hög personalomsättning och vakanta tjänster bland socialsekreterare; Skara var tidigare i samma läge som många andra kommuner. En situation som – om ingenting görs – kan urarta i en nedåtgående spiral där ökad arbetsbelastning på dem som är kvar leder till att ännu fler söker sig bort.

– Det har varit jättesvårt att rekrytera, särskild bland socialsekreterare som jobbar med barn och unga, säger Rebecka Berger, socialsekreterare och Visionombud.

Både hon och kollegan Lotta Gedell sitter i ­Visions avdelningsstyrelse i Skara och har påtalat behovet av att förbättra arbetsmiljön och lönerna.

Och i fjol beslutade arbetsgivaren om en kraftig satsning.

Förutom höjningen i lönerevisionen tillfördes i snitt 1 800 kronor extra per socialsekreterare som fördelades individuellt. Medellönen för kommunens drygt 40 anställda socialsekreterare ökade med 11,7 procent, från 30 024 till 33 540 kronor i månaden.

– Vi har haft bra löneutveckling för Visions medlemmar överlag, och socialsekreterare fick ju ännu mer. Vi är nöjda. Det är inte bara nyanställda som fått högre löner. Även vi som jobbar här sedan tidigare har fått lönelyft, säger Rebecka Berger.

Jämfört med grannkommunerna har Skara också tagit ett kliv uppåt lönemässigt. I fjol var snittlönerna något högre i Lidköping, Skövde, Falköping med flera närliggande kommuner. Nu är Skara i kapp och förbi. Något som personalstrategen Jeanette Bender är väl medveten om.

– Inför löneöversynen gör vi alltid en analys och då ingår att se hur vi ligger till jämfört med andra arbetsgivare, säger hon.

I förhållande till snittlönerna i övriga riket har Skara också tagit ett kliv uppåt. I fjol, när Tidningen Vision gjorde en likadan kartläggning, var medellönen i Skara bland de lägre i landet. Nu är man cirka 700 kronor över rikssnittet.

Jeanette Bender konstaterar att personalomsättningen minskat och att man numera är fullbemannade på individ- och familjeomsorgen.

Även Lotta Gedell och Rebecka Berger ser en ljusning. Förutom lönehöjningen har det gjorts personalförstärkningar.

– Nu har det varit lugnt ett tag och känns stabilt. Och på försörjningsstödsenheten, där jag jobbar, har arbetsbelastningen minskat det senaste året, säger Lotta Gedell.

Men det finns mer att göra, tycker de fackliga ombuden. Tillsammans med SSR ska Vision driva en intresseförhandling om kortare arbetstid för socialsekreterare.

– Den processen påbörjade vi just för att det var hög personalomsättning. Lönen är förstås jätteviktig, men det behövs också en arbetstidsförkortning, säger Rebecka Berger i väntan på att arbetsgivaren ska kalla till förhandling.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Mer än lön på spel

  • Medellönen för kommunanställda socialsekreterare ökade i fjol med 3,8 procent till 32 815 kronor i månaden, visar Tidningen Visions undersökning. Det är en yrkesgrupp där konkurrensen om personal är hård, och många kommuner har de senaste åren gjort särskilda satsningar för att klara rekryteringen och få personal att stanna kvar. Och det handlar inte bara om lön; Vision har drivit på, både nationellt och i enskilda kommuner, för att förbättra arbetsmiljön och villkoren genom bland annat yrkesintroduktion, minskad arbetsbelastning och bättre administrativt stöd.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb