×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lite till de sämst betalda

2018-02-20

Tidningen Vision nr 2 2018. Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.

Biblioteksassistenter har lägst snittlön av de 23 kommunyrken som ingår i löne­granskningen. Dessutom har deras genomsnittliga löneökning – 3,1 procent – varit sämre än för de flesta andra yrken.

Maritha Hall Borén, biblioteksassistent och Visionombud i Borås, känner igen sig.

– Oh ja, att våra löner är så låga är en fråga som kommer upp varje år, säger hon.

Att lönerna ligger lågt tycker hon det finns en enkel förklaring till. Det är ett trivsamt jobb som många vill ha. Oftast finns många sökande till lediga tjänster.

– Men det är nästan aldrig någon som slutar. Så arbetsgivaren behöver inte satsa på oss.

Snittlönen för Borås biblioteksassistenter steg i fjol med lite drygt tre procent, från cirka 23 000 kronor i månaden 2016 till 23 700 kronor 2017, enligt kommunens uppgifter, något sämre än riksgenomsnittet.

Ändå säger Maritha Hall Borén att kollegerna var nöjda. Möjligen är det ett tecken på att de inte är vana vid stora lönelyft.

– Alla var nöjda med att det någon gång också blev en bra ökning för oss.

Men för flera andra yrkesgrupper i Borås steg snittlönerna mer än så i fjol; till exempel mellan 3,7 och 5,6 procent för olika administratörsgrupper.

Vision i Borås tycker att biblioteksassistenternas löner är för låga och sneglar just på administratörerna för att kunna förbättra läget. Tanken är att föra över assistenterna till en yrkeskod för administratörer och med det som grund kunna argumentera för högre löner.

– Vi har inte fått gehör hos arbetsgivaren. Men vi fortsätter med frågan, säger Visions avdelningsordförande Hasse Brännmar.

Maritha Hall Borén tycker idén är bra.

– För vi jobbar inte som assistenter åt någon annan. Vi har arbetsuppgifter som vi sköter självständigt, säger hon.          

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb