×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Världens värsta länder

2018-08-13

Tidningen Vision nr 5 2018. Allt värre kränkningar av fackliga rättigheter. Allra sämst är situationen i Mellanöstern och Nordafrika.

I juni fjol kidnappades fackföreningsledaren Mauricio Vélez López i sitt hem i Colombia. Morgonen efter hittades hans torterade kropp med en kula i huvudet. Knappt två veckor senare sköts en annan facklig ledare ihjäl när han tittade på sin sons fotbollsmatch.

Colombia, där 19 fackligt aktiva ledare mördades i fjol, är ett av världens tio värsta länder för arbetare, visar världsfacket ITUC:s ”Global Rights Index 2018”.

I rapporten radas upp exempel på massarresteringar, hur arbetare hindras från att strejka och kränkningar av rätten till att förhandla kollektivt.

Värst är det i Mellanöstern och Nordafrika. I Saudiarabien dömdes 49 arbetare till piskstraff och fängelse när de begärde att få ut sina obetalda löner. I Egypten fängslades samtliga strejkande vid en cementfabrik när de demonstrerade mot att arbetare skadats och dödas av läckande kemikalier.

Liknande kränkningar av arbetares rättigheter rapporteras från länder i Asien, Afrika och Sydamerika. Men även i Europa finns exempel på anti-fackliga åtgärder. Som i Turkiet där fackligt aktiva fängslas och Kroatien där anställda enligt rapporten hotas när de försöker organisera sig.

Sammantaget är det en sorglig läsning om en utveckling som går åt fel håll, både när det gäller statligt våld mot arbetare och rätten att organisera sig. Allt fler tvingas också jobba under osäkra anställningsförhållanden. Till exempel 23 miljoner gästarbetare i Mellanöstern med starkt beskurna rättigheter.   

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

De tio värsta länderna

Algeriet, Guatemala, Bangladesh, Kambodja, Colombia, Kazakstan, Egypten, Saudiarabien, Filippinerna, Turkiet.              

Källa: ITUC

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb