×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

    Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

2018-08-15

Tidningen Vision nr 5 2018. Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.

Ylva Guhrén-Krook, 63 år, är tandsköterska och jobbar på Folktandvården i Handen i Stockholm. Hon har varit anställd här i drygt 40 år och jobbat med många olika saker inom yrket: bland annat som arbetsledare under 25 år. I dag är hon IT-ansvarig på kliniken och har en del administrativa arbetsuppgifter och speciella ansvarsområden. Hon är en av de många som i Tidningen Visions undersökning svarat att hon kommer att fortsätta jobba efter 65, främst på grund av att hon behöver pengarna.

– Jag har inte råd att gå i pension tidigare. Jag tycker i och för sig att det är kul att jobba, men det är hemskt att man inte kan gå ner i tid för att kanske orka jobba längre, säger hon.

Enligt planen ska hon fortsätta jobba tills hon fyller 68. Men helst skulle hon vilja göra på ett annat sätt:

– Jag skulle vilja jobba 80 procent redan nu för att sedan kanske orka jobba ända till 70. Men det skulle påverka pensionen för mycket, säger hon.

På Folktandvården i Stockholm finns 80-90-100 (möjlighet att jobba 80 procent, få 90 procent av lönen och få 100 procent pensionsavsättning) från 65 års ålder. Ylva Guhrén-Krook är kritisk till det:

– Det borde vara från 62 år, säger hon.

Trots att Ylva Guhrén-Krook varit arbetsledare under många år räcker pensionen inte särskilt långt.

– Jag har varit anställd här sedan 1970-talet och det finns aldrig några pengar till tandsköterskorna.

Men det finns också de som vill fortsätta jobba efter 65 av andra skäl än ekonomiska. Madeleine Palm, 66 år, stödassistent i Katrineholms kommun, är en av dem. Från början jobbade Madeleine Palm som montör på Ericson, men vid 50 skolade hon om sig och blev behandlingsassistent.

– Jag känner mig lång ifrån färdig med yrkeslivet. Jag har inte ens räknat efter om jag har råd att gå i pension. Jag är verkligen inte redo att bli pensionär ännu, säger hon.

Madeleine Palm har just tackat ja till att fortsätta ännu ett år.

– Vi har just börjat arbeta på nya sätt och det tycker jag känns både spännande och svårt.

En annan viktig faktor är att Madeleine Palm känner sig uppskattad av kollegerna och chefen och att hon har haft turen att få vara frisk.

– Jag har full förståelse för att det finns de som längtar till pensionen. Särskilt om man har arbetsskador och ont i kroppen. Själv har jag haft turen att slippa det, säger hon.

Även Mia Saxin, 57 år, fastighetsadministratör på Regionfastigheter Skåne, trivs mycket bra med jobbet och arbetskamraterna. Trots det funderar hon på att lämna arbetslivet vid 63–64 års ålder.

– Det finns så mycket annat att göra än att jobba: åka skidor, resa, pyssla i fritidshuset och umgås med barnen, vänner och bekanta. Att få tiden att gå blir inget problem, säger hon.

Men Mia Saxin konstaterar också att pensioneringen ligger ganska långt fram i tiden för hennes del och att det långt ifrån är säkert att det blir som hon hoppas.

– Ingen vet hur framtiden ser ut. Allt bygger ju på att man får lov att fortsätta att vara frisk.

Pia Jansberger, 59 år, handläggare för ekonomiskt bistånd och anställd i Lidköpings kommun sedan 16 års ålder, överväger att gå i pension runt 63 års ålder. Hon trivs också mycket bra med sitt jobb. Hon är glad över den goda stämningen och de trevliga kollegerna.

– Men det vore skönt att gå lite tidigare. Jag tänker på alla som blir sjuka, många får ju inte ens uppleva sin pension, säger hon.

Ytterligare ett skäl är att situationen på jobbet varit rörig på senare år.

– Det är påfrestande med många personalbyten, konstaterar hon.

Att det finns politiska diskussioner om att höja pensionsåldern till 69 eller rentav 75 år säger hon så här om:

– Det är helt bedrövligt. Det är de unga som måste in i stället. Personer som inte har något jobb mår ofta väldigt dåligt av det. Hjälp dem att hitta jobb i stället för att låta dem som redan jobbat ett långt arbetsliv jobba ännu mer.

Läs också: Det här får 65+ att vilja stanna

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb