×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Foto: Mostphotos

  Foto: Mostphotos

Ett får, två får, tre får, fyra ...

2018-08-13

Tidningen Vision nr 5 2018. Många kan säkert vittna om att stress och oro på jobbet gör det svårare att sova. Men nu har forskare också kartlagt hur för lite sömn försämrar din arbetsprestation.

Christian Benedict, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, har tillsammans med sin forskargrupp undersökt sömnens betydelse för arbetsprestationen. I ett experiment utsatte de studenter som sovit olika länge för svåra matteuppgifter och krångliga ord, som motsvarar stressande situationer som är vanliga i skolan och på ett arbete.

– De som bara sovit halva natten kunde inte behålla samma koncentration och tappade tio procent av prestationsförmågan, säger Christian Benedict.

Den som sover för lite riskerar också att bli mer impulsiv och mindre uppmärksam. En hjärna som lider av sömnbrist blir också sämre på att snabbt anpassa sig till nya situationer.

– I vissa yrken måste du ta snabba beslut under stor stress. Om du har sovit dåligt klarar du det betydligt sämre, säger Christian Benedict.

Men det är inte bara inlärningen och förmågan att agera under stress som påverkas. I ett projekt på Karolinska institutet fick hälften av försöks­personerna en hel natts sömn, medan den andra hälften fick sova för lite.

Båda grupperna fotograferades på morgonen och bilderna visades sedan upp för en tredje grupp. De som hade en god natts sömn bakom sig bedömdes som attraktivare och mer trovärdiga och hälsosamma.

– Det visar att om du har sömnbrist kommer folk att bedöma dig på ett mindre fördelaktigt sätt. Sådant kan ha stor betydelse på till exempel en anställningsintervju eller i mötet med klienter på jobbet, säger Christian Benedict.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

6 steg till en god natt

1) Rutiner. Försök att lägga dig vid ungefär samma tid varje kväll. Det hjälper kroppen att hitta sin inbyggda sovklocka.

2) Träna. Den som tränar regelbundet sover bättre. Undvik dock att sporta precis innan läggdags, kroppstemperaturen behöver hinna gå ner.

3) Ta ett varmt bad.
I badkaret frigörs hormonet oxytocin, som gör att du slappnar av.

4) Läs eller lyssna. Att läsa, lyssna på en podd eller ljudbok får dig att skifta fokus och skingra jobbtankarna.

5) Svalt rum. Lägre temperatur i sovrummet under natten kan hjälpa dig till en bättre nattsömn. Forskare anser att 16–19 grader är perfekt.

6) Öron­proppar. Om du är känslig för ljus och ljud är kanske öronproppar och/eller sovmask lösningen.

 Har du insomnia?

 • Om du har något av följande problem så lider du av sömnlöshet:
 • För kort sömn. Sover minst 2 timmar mindre än du behöver.
 • Svårt att somna. Det vill säga det tar minst 45 minuter att somna.
 • Flera uppvaknanden. Du vaknar flera gånger och har svårt att somna om.
 • Vaknar tidigt. Under en längre tid vaknar du för tidigt utan att kunna somna om.

Visste du att...

 • Våra fyrbenta vänner är riktiga sjusovare. En hund behöver normalt sova 12–18 timmar per dygn.
 • Under 1800-talet, innan det elektriska ljusets intrång, sov
 • man cirka 10 timmar per natt.
 • 11 dygn. Så lyder vaken­ rekordet, enligt

Guinness Rekordbok.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb