×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Mario Runesson är en av två projektledare i det treåriga projektet Fatta Samtycke. 
Mario säger att allt utom ett ja är ett nej. Inte bara när det gäller sex utan i alla möten mellan människor. Foto: Rickard Kilström

    Mario Runesson är en av två projektledare i det treåriga projektet Fatta Samtycke. Mario säger att allt utom ett ja är ett nej. Inte bara när det gäller sex utan i alla möten mellan människor. Foto: Rickard Kilström

Vad är det vi borde fatta?

2018-04-16

Tidningen Vision nr 3 2018. Mario Runesson projektledare på Fatta samtycke.

–Att allt utom ett ja är ett nej. Vi i föreningen Fatta brukar prata om samtycke främst när det handlar om sex men egentligen borde vi ha med oss det förhållningssättet mycket mer i samhället. Alla möten mellan människor bör präglas av ömsesidighet.

Hur menar du?

–För att samtycke ska fungera i sexuella situationer måste det fungera i alla möten. Om samhället ska genomsyras av samtycke behöver vi öva på att tolka andras kroppsspråk, lyssna på vad andra säger och lära oss att det inte är så känsligt att säga nej och att få ett nej. 

Ni i föreningen Fatta ska ta fram metoder för att skapa en samtyckeskultur. Varför behövs det?

–Vår kultur är ganska präglad av att individen ska vara stark, att man ska slå sig fram. Man ska ha vassa armbågar, inte ta ett nej och kämpa tills man får det man vill ha. Det rimmar ganska illa med ömsesidighet och samtycke och ser man det i ett sexuellt sammanhang blir det ganska osmakligt. Vi tror att det här materialet kan bli en hjälp till en bättre samtyckeskultur.

Hur gör ni?

–Vi har valt ut fem pilotkommuner där vi har rekryterat grupper på mellan fem och femton personer mellan 20 och 25 år. Under förra året utforskade grupperna samtycke utifrån olika perspektiv. Genom teman som kommunikation, maktstrukturer, olika relationer och sammanhang har de närmat sig ämnen som romantik och sex.

På senaste träffen jämförde grupperna till exempel vilka förväntningar det finns i kärleks- och vänskapsrelationer. Vad är det lätt att säga nej till, och vad är svårare att säga nej till? Om det är en part som hela tiden lyssnar av den andras behov och känslor då gör man det också när man ska ha sex. Det är i vardagen som våra vanor grundläggs.

Vad händer framöver?

–Nu är det dags för grupperna att samla och analysera sina kunskaper och skapa ett metodmaterial. I oktober ska vi ha en stor samtyckeskonferens i Stockholm och då ska vi släppa metodmaterialet. Sedan är det fritt fram för alla som vill att använda det i egna studiecirklar genom Studiefrämjandet.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Mario Runesson

Titel: Projektledare
Arbetsplats: Projektet Fatta Samtycke
Ålder: 40 år
Bor: Rågsved
Familj: Stor och spretig
Intressen: Natur, ­kultur, vänner, familj. En favorit är Queerskaten i Högdalen.
Bästa arbetsredskapet: Tankekartor, sådana ritar jag ofta

Vad är Fatta Samtycke?

  • Fatta är en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.
  • Projektet Fatta Samtycke utforskar och skapar en samtyckeskultur i hela samhället. Fatta Samtycke finansieras av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF).
  • Regeringen har föreslagit en ny lag där sex utan samtycke ska bli olagligt. Det ska till exempel inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot för att dömas för våldtäkt. Riksdagen fattar beslut om lagen 23 maj. Om riksdagen säger ja införs lagen 1 juli i år.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb