×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Huvudskyddsombudet Per Lundqvist och skyddsombudet Elin Cederberg fräschar upp kunskaperna om Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Foto: Jonas Bilberg

    Huvudskyddsombudet Per Lundqvist och skyddsombudet Elin Cederberg fräschar upp kunskaperna om Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Foto: Jonas Bilberg

OSA – vad tusan är det?

2018-04-16

Tidningen Vision nr 3 2018. Bara vart fjärde skyddsombud anser att de har bra kunskaper om Arbetsmiljöverkets föreskrifter som ska minska stressrelaterade sjukdomar på arbetsplatserna.

För drygt två år sedan började Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) att gälla. De handlar bland annat om arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling på jobbet. Tanken var att de ska minska de stressrelaterade sjukdomarna på arbetsplatserna. Men nu visar en undersökning som Vision har gjort att de nya reglerna inte har nått ut på alla arbetsplatser.

Arbetsgivarna ansvarar för att arbetsmiljöarbetet fungerar men bara var fjärde av de drygt 2 000 skyddsombud som svarat uppger att de har bra kunskaper om OSA-föreskrifterna.

– Jag är inte förvånad. Huvudskyddsombuden och högsta ledningen på arbetsplatserna har koll. Men om den högsta ledningen inte prioriterar arbetsmiljöfrågorna tar det lång tid innan kunskaperna når längst ut på arbetsplatserna, säger Visions arbetsmiljöexpert Carola Löfstrand.

Enligt lagen ska arbetsgivaren se till att chefer och skyddsombud får den utbildning som behövs. Men nästan hälften av skyddsombuden uppger att de inte fått någon utbildning om föreskrifterna.

– Det är ju oroande, där kan ju vi i facket också göra en insats. Vi skulle nog behöva ha fler träffar med skyddsombuden och gå igenom föreskrifterna, säger Per Lundqvist, huvudskyddsombud i Västerås stad.

Per Lundqvist tror dock att kunskaperna inte är så dåliga som undersökningen visar.

– Vi pratar inte lika mycket om föreskrifterna nu som när de kom för två år sedan, men vi använder dem hela tiden. De ligger till grund för arbetsmiljöarbetet men det kanske skyddsombuden inte tänker på. Det kan vara en förklaring till siffrorna i undersökningen, säger han.  

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Hälften har inte fått utbildning

  •  46 procent av skyddsombuden har inte fått utbildning av arbetsgivaren om föreskrifterna.
  • 25 procent av skyddsombuden har ingen eller lite kunskap om föreskrifterna.
  • 27 procent svarar att föreskrifterna används lite eller inte alls på arbetsplatsen.
  • 20 procent tror att föreskrifterna bidragit till bättre arbetsmiljö i stor eller mycket stor utsträckning.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb