×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Anette Malmquist, ­Jonas Andersson och Paola Lilja i skapar­tagen. I bakgrunden finns Annika Kammer. Foto: Jenny Leyman

  Anette Malmquist, ­Jonas Andersson och Paola Lilja i skapar­tagen. I bakgrunden finns Annika Kammer. Foto: Jenny Leyman

 • I augusti anordnas en trädgårdsutställning på Fabrikens takterrass, förberedelserna pågår för fullt. Foto: Jenny Leyman

  I augusti anordnas en trädgårdsutställning på Fabrikens takterrass, förberedelserna pågår för fullt. Foto: Jenny Leyman

 • Marcus Andersson målar fiskar till utställningen. Foto: Jenny Leyman

  Marcus Andersson målar fiskar till utställningen. Foto: Jenny Leyman

 • Tonya Persson jobbar på Fabriken fyra dagar i veckan. Här får hon utveckla sin konstnärliga sida samtidigt som hon har en fot ute i samhället genom försäljning av produkterna. Foto: Jenny Leyman

  Tonya Persson jobbar på Fabriken fyra dagar i veckan. Här får hon utveckla sin konstnärliga sida samtidigt som hon har en fot ute i samhället genom försäljning av produkterna. Foto: Jenny Leyman

Konst som skapar mening

2018-04-18

Tidningen Vision nr 3 2018. I TV-serien med konstnären Lars Lerin och hans lärlingar fick vi en glimt av hur konst får människor att växa. På fabriken i Malmö, en daglig verksamhet inom LSS, ger skapandet en känsla av sammanhang och stolthet.

Tonya Persson älskar keramik. Och hon älskar att sy. På Fabriken gör hon både och, plus en massa andra saker. Här får Tonya möjlighet att utveckla sin konstnärliga sida samtidigt som hon deltar i det övriga samhället genom att vara med och planera och organisera utställningar och försäljning av produkterna. 

– När jag får en snilleblixt så kan jag förverkliga den här på jobbet. Samtidigt är det så skönt att om jag mår dåligt en dag så kan jag berätta det för någon och kanske jobba lite mindre.

I samma andetag tillägger Tonya att hon nästan aldrig är borta från jobbet för att det är så roligt att vara där och för att hon oftast mår sämre av att stanna hemma.

Tonya har fått uppdraget att guida oss runt i lokalerna och berätta om Fabriken, som ligger i södra innerstaden i Malmö.

De senaste fyra åren har hon tillbringat fyra dagar i veckan, sex timmar per dag, på Fabriken. Hon och hennes 17 arbetskamrater jobbar med olika konstnärliga uttryck, det kan vara drama, måleri, keramik eller sömnad. Det mesta som de producerar säljs i butiker runt om i Malmö.

Det pågår koncentrerat skapande i varje rum. Just nu håller Tonya på med att tillverka en babusjka av pärlor, som ska bli en nyckelring. Hon har en hel samling på sitt bord, ingen är den andra lik.

– Fast jag kan jobba med flera olika saker varje dag. Kanske jobbar jag med basbusjkan på förmiddagen och med keramik på eftermiddagen. Det får jag bestämma själv.

I ett annat rum sitter Marcus Andersson och målar och klipper ut fiskar. Fiskarna ska vara med i den trädgårdsutställning som ska ordnas på Fabrikens takterrass i slutet av augusti. Marcus berättar också att han just nu har en vernissage i Butik Torsten. Det är hans akrylporträtt av Hollywoodtjejer som ställs ut. Han är inspirerad av skådespelerskor som medverkar i den amerikanska serien Fast and the furious. Han visar ett färgstarkt smakprov och vi lovar att besöka vernissagen på butiken senare under dagen.

 På Fabriken möts vuxna med olika funktionsvariationer. Här har de meningsfull sysselsättning samtidigt som de integreras i samhället genom att vara delaktiga i olika projekt. Det kan handla om allt från att tillverka keramik på beställning till att planera en dramaföreställning tillsammans med Drömmarnas hus som är en privat teater, eller att ordna en vernissage på Malmö Konsthall.

– Vår keramik till exempel har blivit jättepopulär och vi får hela tiden nya beställningar. Men vi sätter stopp om det blir för mycket. För oss som arbetar här gäller det att tolka och lära känna personerna. Vi vet vad Tonya klarar till exempel, berättar Rieke Kropp som är omsorgspedagog.

David Cheung sitter och arbetar med origami. Han har en fantastisk förmåga att teckna små detaljer. Han är intresserad av arkitektur och har tecknat av flera av Malmös gamla byggnader. Hans bilder har tryckts upp i en kalender för 2018 och säljs bland annat i Malmö konsthall.

Den här dagen är Marlene ten Hof här. Hon är chef över sex dagliga verksamheter inom LSS i Malmö stad. Just den här på Fabriken besöker hon minst varannan vecka.

– Fabriken är en del av en kommunal verksamhet som består av 50 olika dagliga verksamheter inom LSS. Jag har jobbat som chef i många år både i förskolan och inom olika LSS verksamheter i Malmö stad. Men att jobba med daglig verksamhet är det roligaste jag gjort, berättar Marlene ten Hof.

– Inom daglig verksamhet arbetar jag med ständig förändring av verksamheten, att få vara en del i helheten. Att få ta del av människor som växer och utvecklas på olika sätt är oerhört inspirerande. Det är härligt att få komma ut i verksamheten. Jag vill absolut inte bli chefen som sitter där borta i stan någonstans.

Det är brukaren i centrum hela tiden. Det anordnas regelbundet planeringsdagar tillsammans med brukarna. Då får de komma med idéer och tycka till om verksamheten. Alla arbetsuppgifter är individuellt anpassade efter varje person. För alla som kommer hit upprättas en individuell plan tillsammans med personalen. I Fabriken arbetar aktivitetsledare och omsorgspedagoger.

– Det här handlar inte om att sitta och pyssla. Det är mycket mer än så. Vi jobbar med motivation och inspiration utifrån varje persons förmåga att utveckla sina starka sidor. Verksamheten bygger på intresse och kapacitet. Konsten ska ta tillvara varje persons styrka, säger Marlene ten Hof.

– Vi samarbetar med flera ställen i stan. Det är bland annat Butik Torsten och Butik Holmgång Dagliga verksamhet, som säljer produkter från Fabriken. Malmö konsthall är en annan samarbetspartner som ordnar vernissage.

Försäljningen och evenemangen skapar mening och en känsla av sammanhang. Och stolthet förstås. Att få synas och vara inkluderad spelar en viktig roll för alla människor.

– Det är jättekul att få visa upp vad man kan. Vi har kräsna kunder så det måste bli något bra. Det roligaste är att göra ett projekt eller en utställning då det ska produceras fram något. Jag är med på alla vernissager och ser till att det blir sålt. Då kanske jag måste jobba på helgen också. Det är jag stolt över, säger Tonya.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta om fabriken

 • Fabriken är en av flera dagliga verksamheter i Malmö Stad som jobbar med skapande.
 • Verksamheten ska ge personlig utveckling och ökad självständighet. Insatsen utformas och anpassas efter den enskildes intressen, behov och förutsättningar.
 • I TV-serien Lerins lärlingar, anordnar konstnären Lars Lerin en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättning i Karlstad. TV-serien finns att se på SVT Play till den 13 augusti.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb