×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Mona Madal och Samia Sherif var med från starten och jobbar nu med att visa upp planerna för framtidens Skärholmen. ”Det är roligt att det jag startade lever vidare”, säger Anna Björklund till vänster. Foto: Rickard Kilström

  Mona Madal och Samia Sherif var med från starten och jobbar nu med att visa upp planerna för framtidens Skärholmen. ”Det är roligt att det jag startade lever vidare”, säger Anna Björklund till vänster. Foto: Rickard Kilström

 • För nästan fyra år sedan anställde Anna Björklund de första ungdomarna i ett antinedskärpningsprojekt i Skärholmen.
Foto: Rickard Kilström

  För nästan fyra år sedan anställde Anna Björklund de första ungdomarna i ett antinedskärpningsprojekt i Skärholmen. Foto: Rickard Kilström

 • På nya jobbet som hållbarhetsstrateg i Upplands-Bro kommer Anna Björklund ha fokus på bostads­området Bro. Foto: Rickard Kilström

  På nya jobbet som hållbarhetsstrateg i Upplands-Bro kommer Anna Björklund ha fokus på bostads­området Bro. Foto: Rickard Kilström

Hon tar hjälp av unga proffs

2018-04-18

Tidningen Vision nr 3 2018. Hur få med unga på tåget i kommunernas framtidsarbete? Anna Björklund, hållbarhets-strateg i Upplands-Bro, har hittat en framgångsrik metod: anställ dem.

Det började i Skärholmen. Året var 2014 och Anna Björklund gick sista året på utbildningen till folkhälsovetare med inriktning på samhällsplanering och hade fått praktik på stadsdelsförvaltningen.

På utbildningen hade hon skrivit en uppsats om att man kan anställa ungdomar från trakten som får vara med och utforma och driva ett lokalt förändringsprojekt. När hon berättade om sina idéer för chefen och kollegerna tände de direkt.

– Efteråt tog de in mig i ett rum intill. På stående fot fick jag frågan om jag ville ha ett jobb, berättar Anna Björklund.

Nedskräpning på allmänna platser har blivit ett växande problem och det gällde även Skärholmen. Hushållssopor proppades i soptunnor och snabbmatsskräp slängdes direkt på marken.

Här fick Anna Björklund ett utmärkt tillfälle att förverkliga sina idéer. Hon tog fram en strategi för minskad nedskräpning och anställde fyra ambassadörer – ungdomar från stadsdelen.

– Jag trodde inte att jag satt inne på alla svar. Därför är det viktigt att få lokal förankring. De unga känner området och förstår många gånger problematiken mycket bättre än vad jag gör. Jag ville inte anställa dem för att bara plocka skräp. De skulle vara med och utforma själva arbetet och lägga upp strategin.

Då var ambassadörerna Mona Madal och Samia Sherif 16 år, gick i nionde klass och visste inte riktigt vad de hade gett sig in på.

– Våra kompisar skämtade om att vi skulle plocka skräp i förorten, men ganska snart märkte vi att vi fick bestämma på riktigt, säger Mona Madal.

– Vi fick också gå på konferenser och människor lyssnade på oss. Då tyckte kompisarna att det var cool, berättar Samia Sherif.

De ordnade bland annat en femkamp i sporter kopplat till skräp, en teater på temat och ett SM i skräpplockning. Insatserna ledde till att nedskräpningen i Skärholmen halverades.

När Anna Björklund började i stadsdelen Rinkeby-Kista tog hon med sig sin arbetsmetod. Rinkebyskolan skulle utvecklas, från vanlig skola till öppen mötesplats med verksamhet på kvällar och helger. Återigen anställde hon ungdomar som lokala experter, två killar som brukade hänga på Ungdomens hus.

– Visst kan vi som kommunala tjänstemän lämna över ett färdigt paket med insatser som ska genomföras. Men det blir ett helt annat engagemang om de unga får vara med från början och involveras på riktigt, säger Anna Björklund som i den här vevan nominerades till utmärkelsen Årets nytänkare för sitt okonventionella sätt att ”förbättra samhället i samverkan med lokala ungdomar.”

Sedan ett par månader är Anna Björklund hållbarhetsstrateg på utvecklingsstaben på kommunledningskontoret i Upplands-Bro. Sin numera beprövade arbetsmetod har hon tagit med sig.

I nya jobbet har hon ett nära samarbete med Fryshuset och det är fokus på Bro, ett bostadsområde som finns på polisens lista över utsatta områden.

Som en del i polisens arbete med medborgarlöften (se faktaruta) har hon anställt tre ungdomar via Fryshuset. Tillsammans med Anna Björklund och polisen ska de hålla en dialog med de boende om hur de ser på tryggheten i sitt område.

– I stället för att peka finger åt de unga ger vi dem huvudrollen. De får utbildning så att de kan leda den dialogen, vilket kommer få dem att växa.

Hon beskriver det som en win-win-­situation:

– Ungdomarna får ett jobb, stärkt självförtroende och en positivare bild av kommunen. Jag får roliga och kreativa arbetskamrater och sjukt bra input.

Anna Björklunds arbete med ungdomar kan låta som en sockrad framgångshistoria, men det är inte riktigt så hon upplever det. På alla arbetsplatser hon har varit har det funnits ett motstånd.

– Det är inte alla som jublar. Som tjänsteman lämnar man ifrån sig en del av makten och att blanda in de boende kan göra jobbet lite mer komplicerat. För mig är det fördelar snarare än nackdelar, men det kan man tydligen ha olika uppfattningar om.

Tillbaka till Skärholmen. Nästan fyra år har gått sedan Anna Björklund drog igång sitt antinedskräpningsprojekt och Mona Madal och Samia Sherif är fortfarande kvar. Under åren har de jobbat ett par timmar i veckan med medborgarbudget och handlett sommarjobbare.

Nu ingår de i jätteprojektet Fokus Skärholmen. Över 6 000 nya bostäder ska byggas med allt vad det innebär av nya skolor, förskolor, parker och mötesplatser. De två tjejerna har intervjuat boende och visat kartor, modeller och 3D-plattor över hur den nya bebyggelsen kan komma att se ut i Fokus Skärholmens projektkontor.

– Utan den här erfarenheten hade jag varit osäker på vad jag kan och vill göra i framtiden. Så är det för de flesta av våra kompisar, säger Mona Madal.

– Jag drömmer om att starta eget och göra något som hjälper samhället. Det självförtroendet kan jag tacka Anna för, säger Samia Sherif.

Anna Björklund myser när hon hör sina första adepter:

– Det är roligt att det jag startade lever vidare och fortsätter att utvecklas. Det är väl ett tecken på att arbetsmetoden fungerar.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Vad är medborgarlöften?

Medborgarlöfte är ett arbetssätt för polisen och kommunerna att komma närmare medborgarna och jobba tillsammans med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder i problemområden. I korthet är syftet att:

 • Ta tillvara människors engagemang.
 • Öka förtroendet och nöjdheten med polisens och kommunens arbete.
 • Se till att medborgarna blir delaktiga i beslut.
 • Vara tillgänglig och synas i lokalsamhället.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb