×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Stefan Arbratt, författare och föreläsare

    Stefan Arbratt, författare och föreläsare

Behöver vi veta vem som är idiot?

2018-04-16

Tidningen Vision nr 3 2018.

Det är på flygplatsen på semesterresan till Madrid med familjen som jag bestämmer mig för att köpa den där boken jag länge tvekat och velat kring.

I grund och botten är jag allergisk mot bestsellers och böcker som är måsteläsning enligt kritiker. Men fyra år efter att den gavs ut faller jag till föga och köper ”Omgiven av idioter”. Nu vet jag att en del kan tolka det bokstavligt, men det är faktiskt ingen illa dold passning till min familj.

I korthet handlar boken om att vi alla tillhör en av fyra kommunikationsstilar: röd, grön, gul, blå och hur vi förstår dem som inte går att förstå.

För mig har det alltid varit viktigt att ”klicka” med de jag arbetat eller samarbetat med.

Om en person inte förstått mina tankar om hur en arbetsuppgift kan utföras på bästa sätt, så har jag alltid undrat vad det varit för fel på hen.

Rent teoretiskt förstår jag tanken med att en arbetsgrupp vinner på att ha olika personligheter och kompetenser, men i min egen förträfflighet så har jag även undrat varför inte alla bara kan vara som jag.

Ja, jag hör hur det låter.

Men ändå. Jag kan väl inte vara den ende som ibland känt eller tänkt så?

Nyligen sa en kollega till mig att ”långsamt också är en fart”. Jag förstod vad hen menade, men blev ändå omedelbart stressad av det uttrycket.

Få saker irriterar mig mer än långsamhet. Möjligen stressar långa, utdragna arbetsmöten med ändlösa diskussioner, utan att komma till ett beslut, mig aningen mer.

Halvvägs in i boken börjar jag skicka sms till mina kompisar där jag frågar dem om de tror att de är röda, gula, blåa eller gröna. Om svaret dröjer för länge så berättar jag mer än gärna för dem vilken färg de är.

Efter 300 sidor har jag kommit till slutet och det blir dags att fundera på vad jag lärt mig.

Men den frågan blir hängande i luften. Är det verkligen intressant att veta vem som är ”idioten” på jobbet? Ett alternativ för mig och de övriga 250 000 som läst boken hade kanske varit att vi från början insåg och accepterade varandras olikheter. På arbetsplatsen och på fritiden.

Det hade vi inte behövt 300 sidor för att komma till insikt om.

Stefan Arbratt är författare och föreläsare och ägare till KCNC, KompetensCentrum för Nyanställd Chef

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb