×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Systemunderhåll 12-13 juni

På grund av systemunderhåll kommer det inte vara möjligt att logga in på Mina sidor, Vision-appen och på vision.se lördag 12 juni kl 07.00 till söndag 13 juni kl 12.00.

  • Över hälften av världens arbetstagare saknar drägliga arbetsvillkor. Bland dem är de flesta kvinnor. Bara något så naturligt som mens betyder att många kvinnor diskrimineras. Det vill Hedvig Schylander hjälpa till att ändra på. Foto: Jonas Malmström

    Över hälften av världens arbetstagare saknar drägliga arbetsvillkor. Bland dem är de flesta kvinnor. Bara något så naturligt som mens betyder att många kvinnor diskrimineras. Det vill Hedvig Schylander hjälpa till att ändra på. Foto: Jonas Malmström

”Mens är fortfarande ett tabubelagt ämne”

2017-09-18

Tidningen Vision nr 6 2017. Är menstruation en facklig fråga? Definitivt anser Vision, som påtalat hur det för en stor del av världens befolkning innebär ojämlika villkor för skolgång och i arbetslivet. Både på grund av tabun att prata om mens, brist på toaletter och rent vatten på arbetsplatser.

Hedvig Schylander, som studerar freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet, har med egna ögon sett hur synen på mens påverkar indiska flickors skolgång.

– Många av de studier som gjorts bygger på enkäter och insamlade data. Jag ville prata direkt med tjejerna, säger Hedvig Schylander som fick stipendium av Vision och under sex veckor träffade flickor på en skola i staden Gulbarga i Indien.

– Mens är tabubelagt, det kan innebära att du inte får duscha när du har mens och inte besöka templet. Flera hade aldrig yppat ett ord om mens till någon annan än kompisarna. Samtidigt har de hittat strategier för att parera alla hinder.

Hur då?

– Till exempel var de rädda att blöda igenom skoluniformen, och de kan inte säga till läraren att de måste gå ifrån. Det löste de med att hjälpa och kolla varandra när de reste sig i klassrummet för att svara på en fråga.

– En tjej var helt inriktad på att bli civilingenjör. Hennes plan var att om hon blev bortgift och hemmafru skulle hon kunna jobba vidare som konsult. Jag blev väldigt imponerad av dem. Många såg utbildningen som vägen framåt och har mål som de ska nå oavsett hinder.

I samband med resan ordnades en insamling bland vänner i Sverige som resulterade i 10 000 kronor, pengar som användes enligt skolelevernas egna förslag: Papperskorgar och tvål på toaletterna samt undervisningsmaterial om mens.

– Utveckling måste ske utifrån en lokal kontext. De här tjejerna ska själva bestämma vilka förändringar som krävs och vad de behöver.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum