×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Systemunderhåll 12-13 juni

På grund av systemunderhåll kommer det inte vara möjligt att logga in på Mina sidor, Vision-appen och på vision.se lördag 12 juni kl 07.00 till söndag 13 juni kl 12.00.

  • Det finns fler märkningar som ska visa att produkter är ekologiska, hälsosamma eller schyst producerade. Kolla de vanligaste på www.medvetenkonsument.se eller Livsmedelsverkets märkningsguide. Foto: Mostphotos

    Det finns fler märkningar som ska visa att produkter är ekologiska, hälsosamma eller schyst producerade. Kolla de vanligaste på www.medvetenkonsument.se eller Livsmedelsverkets märkningsguide. Foto: Mostphotos

Kom på banan med bananen

2017-09-18

Tidningen Vision nr 6 2017. Fairtrademärket har funnits i över tio år och är numera välkänt bland de flesta konsumenter. Inte minst i fruktdisken, där var tionde banan som säljs är Fairtrade. Men varför betala mer för en banan med märke än utan?

Bananplantager har sedan länge varit ökända för usla arbetsvillkor, låga löner och tung användning av bekämpningsmedel. Fairtrademärket innebär att anställda får bättre villkor, minimilön och rätt att organisera sig, enligt de mängder av krav och kriterier som Fairtrade har.

Småskaliga odlare får sälja bananerna till ett garanterat pris även när marknadspriset är lågt, och de får stöd till att bilda kooperativ. En stor del av produktionen är ekologisk.

Minimipris

Minimipriset ska vara större än produktionskostnaden, för bananer betalas odlarna för närvarande upp till 13 dollar per låda (18 kilo). Men det är stora skillnader beroende på vilket land frukten odlas i, och om den är ekologiskt odlad.

Bananpremie

Odlarna får också en dollar per låda i Fairtradepremie, pengar som de efter egna önskemål ska investera i till exempel jordbruket, skolor, bostäder eller hälsovård.

Kritiskt granskade

Det finns forskning som ifrågasätter Fairtrade. För tre år sedan gjorde forskare vid universitetet i London en stor studie om arbetare vid odlingar av kaffe, te och blommor i Uganda och Etiopien. Resultatet visade att arbetarna hos odlare som var anslutna till Fairtrade ibland hade sämre villkor än andra. Kritiken gällde bland annat att Fairtrades kontroller fokuserar mer på odlarna än på arbetarna.

Kontroll och ­utveckling

Alla odlare, exportörer och importörer inspekteras innan de blir certifierade. Det oberoende organet Flocert kollar att de uppfyller kriterierna för arbets- och produktionsvillkor. Sedan görs årliga återbesök när man också ställer krav på förbättringar, till exempel när det gäller löner och miljö.

Andra märkningar*

WFTO, World Fair Trade Organization

Det är ingen märkning på produkter, men medlemmarna – producenter, importörer och återförsäljare – följer organisationens principer om rättvis handel. Butikerna och kaféerna, bland andra Världsbutikerna i Sverige, säljer nästan uteslutande rättvisegaranterade varor. 

Rainforests Alliance

Certifierar odlingar av bland annat bananer, kaffe, kakao och te. Odlarna måste uppfylla ett antal miljö- och samhällskrav som bland annat att minska användningen av kemikalier och värna anställdas säkerhet och hälsa. Till skillnad mot Fairtrade erbjuds odlarna inget minimipris. Över en miljon odlingar är certifierade.

UTZ-certifiering

UTZ-certified är en märkning och ett program för hållbar odling av kaffe, te och kakao. Inte bananer. Odlarna måste följa riktlinjer om skydd för miljö och bra arbetsförhållanden. Lönsamheten ska ökas med utbildning. Odlarna får en premie utöver marknadspriset, men det är ingen fast summa utan förhandlas med upphandlaren. UTZ och Rainforests Alliance har nyligen deklarerat att de ska slås ihop.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum