×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

Stress når chocknivå

2017-04-10

Tidningen Vision nr 3 2017. Sjukskrivningarna på grund av psykiska besvär har mer än fördubblats på fem år. I Gävleborg och Värmland är ökningen störst: 159 procent.

Sjukskrivningar på grund av stress, utmattning eller andra psykiska besvär har ökat kraftigt de senaste åren, visar statistik från Försäkringskassan. På fem år har antalet sjukskrivna i psykiatriska diagnoser ökat med 111 procent.

– Jag är absolut inte förvånad. Stress har blivit ett stort samhällsproblem, säger Marie Thorberntsson, sektionsordförande för Vision och huvudskyddsombud på Sahlgrenska sjukhuset i Västra Götaland.

Försäkringskassans statistik visar inte vilka yrkesgrupper som är värst drabbade, men man konstaterar att kvinnor i offentlig sektor har högst sjukfrånvaro. Det är också stora regionala skillnader. Västra Götaland är en av de regioner där andelen sjukskrivna i psykiatriska diagnoser är högst.

– Hos oss har problemet att rekrytera medfört att vi hamnar i ett moment 22. Bristen på medicinska sekreterare, sjuksköterskor och annan personal gör att stressen ökar på dem som jobbar. Det finns inga andningshål, säger Marie Thorberntsson.

Går det att vända utvecklingen?

– Både fack och arbetsgivare tar problemet på allvar. I Västra Götalandsregionen har till exempel alla chefer och skyddsombud utbildats i OSA, jag tror att den föreskriften kan vara oss till god hjälp.      

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

OSA ska ge bättre psykosocial arbetsmiljö

OSA, Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö handlar om vad arbetsgivare och arbetstagare ska göra i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att anställda inte ska riskera att bli sjuka av hög arbetsbelastning, kränkande särbehandling och arbetstidens förläggning. Där ingår frågor om stress, gränsen mellan arbete och fritid, mobbning, konflikter med mera, problem som kan kräva en översyn av hela arbetsplasten och hur arbetet organiseras.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb