×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

  • Mauricio Miranda är positiv till den nya lagen men tycker att meddelarsskyddet redan är bra. Foto: Jonas Malmström

    Mauricio Miranda är positiv till den nya lagen men tycker att meddelarsskyddet redan är bra. Foto: Jonas Malmström

Nu får de larma media

2017-04-10

Tidningen Vision nr 3 2017. Från 1 juli gäller meddelarskyddet även privat anställda inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Det innebär att privatanställda ska ha samma rätt som personal i kommuner och landsting att anonymt lämna uppgifter till media och att arbetsgivaren varken får efterforska vem som pratat med media eller straffa den som gör det.

– Självklart är det bra. Framför allt för yngre anställda som annars kanske är oroliga för repressalier, säger Mauricio Miranda, Visionsombud och gruppchef på Bruket, en daglig verksamhet i Täby.

Han tror dock inte lagen kommer att ha någon betydelse på den egna arbetsplatsen. Bruket ägs av Nytida som sedan tidigare har ett kollektivavtal med Vision om meddelarfrihet.

– Det finns tydliga rutiner för hur anställda ska rapportera missförhållanden och krav på att chefer måste agera inom kort. Det går inte att tysta ned händelser, säger han.

Arbetsgivarorganisationen är också positiv.

– Frågan om meddelarskydd har diskuterats länge och dykt upp i upphandlingar och i enskilda företags principer. Det har lett till en osäkerhet för medarbetarna om vad som gäller. Då är det bättre med en lag så länge det gäller att säkra god vård och omsorg, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.  

Den nya lagen välkomnas också av Vision, även om man påtalat att den borde gälla också i andra skattefinansierade områden än vård, skola och omsorg.      

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Lapptäcke av nya lagar

  • Visselblåsarlagen. Gäller från 1 januari. Ger alla anställda rätt att offentliggöra allvarliga missförhållanden, och rätt till skadestånd om hen utsätts för repressalier.
  • Stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet. Träder i kraft 1 juli. Till skillnad mot visselblåsarlagen gäller den bara privat anställda inom vård, skola och omsorg.
  • Ökad insyn i välfärden. En utredning om hur offentlighetsprincipen kan införas i privat utförd skattefinansierad verksamhet. Lagen föreslås träda i kraft 2019. 
  • Stärkt meddelarskydd för fler. Pågående utredning om även till exempel kollektivtrafik och färdtjänst ska omfattas av meddelarskydd. 

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb