×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

  • Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Bädda för bättre balans

2017-04-11

Tidningen Vision nr 3 2017. Samarbetet med politiker kan ha stor betydelse för många tjänstemäns arbetsmiljö. Nästan var tionde tycker att det gnisslar i relationen.

Vision har undersökt hur medlemmar som jobbar nära politiken i kommuner och landsting tycker att samarbetet med förtroendevalda fungerar. Resultatet visar att majoriteten är nöjd, men att det finns undantag.

Var sjätte uppger att politiker försökt påverka deras slutsatser eller beslut på ett otillbörligt sätt, och sammantaget anser nästan var tionde att relationen till politiker är dålig eller mycket dålig.

Ofta handlar det om rollfördelningen: ”Politiken lägger sig i detaljer om hur uppdrag ska utföras i tjänsteorganisationen”, ”På senare år har relationen utvecklats till ministerstyre” är ett par kommentarer i undersökningen.

Jonas Sverkén, kanslichef på kommunledningskontoret i Kalmar och med erfarenhet från fler kommuner konstaterar att det kan vara svårt att hitta balansen.

– När jag jobbade i en annan kommun tyckte ks-ordföranden att tjänstemännen sprang till honom med alla möjliga frågor. Medan tjänstemännen tyckte att det var hopplöst att behöva stämma av allt. Båda tyckte det var fel, säger Jonas Sverkén som listar tre förutsättningar för bra relationer mellan tjänstemän och politiker:

 ÖPPENHET. ”Täta och regelbundna avstämningar där politiker och tjänstemän träffas för att diskutera om högt och lågt, alla frågor som är aktuella. I Kalmar har vi majoritetsmöten varje måndag och stämmer av olika frågor med kommunalråden och kommunledningen. Det är ett väldigt bra redskap.”

 TYDLIGHET. ”Att politiker sätter tydliga mål och uppdrag. Annars finns risken att tjänstemännen gör egna tolkningar på grund av att man inte pratar samma språk.”

 RESPEKT FÖR VARANDRAS ROLLER. ”Politiker bestämmer riktningen, vad-frågorna, medan tjänstemännen tar hand om hur det ska genomföras. Men det kan vara svårt för politiker som även får små, dagsaktuella frågor på sitt bord. Även här använder vi majoritetsmötena för avstämning och information. Samtidigt är det viktigt att vara lite av en gatekeeper så att inte rena tjänstemannafrågor tas upp på dessa möten”.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb