Så förhandlar du första lönen
2017-05-31
Tidningen Vision nr 4 2017. Det kan kännas nervöst att löneförhandla för första gången efter högskolestudierna. Men att lära sig konsten kan ge rejält klirr i kassan. Anna Lindfors, rådgivare på Vision Direkt, ger sina bästa tips.
Det är inte ovanligt att man tycker att det är både obekvämt och stressande att förhandla om något så personligt som sin egen kompetens, men låt inte det hindra dig.
– Den första lönen är jätteviktig. Trivs du och blir kvar på arbetsplatsen kommer din första lön att vara det golv man utgår från i alla framtida lönehöjningar. Är den då låg blir höjningarna lägre än vad de kunnat vara, säger Anna Lindfors, rådgivare på Vision Direkt.
Löneförhandlingen inleds ofta med frågan ”Vad har du för löneanspråk?”
– Förbered dig på den frågan. Ring gärna Vision Direkt och ta reda på lönestatistik för det yrke du ska jobba i, säger Anna Lindfors.
Sedan bör du fundera på vad som är din lägsta gräns för vad du är villig att acceptera, vad du skulle känna är en okej lön och vad som skulle vara din drömnivå. När du sedan får frågan om vilket lönekrav du har är det en god idé att bolla tillbaka frågan till arbetsgivaren.
– Säg till exempel: Vad hade ni tänkt erbjuda? Tanken med det är att oavsett vad du säger kommer arbetsgivaren att försöka förhandla ner ditt första bud.
Men visst finns det situationer där förhandlingsutrymmet är minimalt och lönen i princip redan är satt, säger Anna Lindfors.
– Känn dig inte misslyckad för det. Ibland kan det vara viktigare att få en första arbetslivserfarenhet än att få just den lön man önskar. Då får man tänka att det här jobbet blir en fin erfarenhet att ta med i ditt CV och mer som ett första steg mot det jobb och den lön du vill ha.