×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Skäggig titel på väg bort?

2016-09-26

Tidningen Vision nr 6 2016. Riksdagsledamot är numera vedertaget. Talesperson likaså. Men titeln tjänsteperson verkar ha svårare att ta sig in i det allmänna språkbruket. De flesta tjänstepersoner är fortfarande män, om än inte i könslig mening.

Trenden går mot könsneutrala yrkesbenämningar, även om vissa gamla titlar tycks vara huggna i sten. Tjänsteman till exempel. Trevande har alternativet tjänsteperson smugit sig in i språket, men ännu är det få som använder det.

En sökning på tjänsteman och tjänsteperson på landets 30 största kommuners hemsidor, visar att tjänsteman förekommer 31 gånger så ofta som tjänsteperson. I många kommuner ger tjänsteperson noll träffar.

Men det finns ett fåtal som utmärker sig, Skellefteå är en av dem med över 100 träffar på ordet tjänsteperson.

– Jag har märkt att användningen av ordet tjänsteperson har spridit sig bland både tjänstepersoner och politiker här i kommunen, kanske på grund av vår vision som säger att vi ska vara en framsynt och jämställd kommun, säger Gabriella Hahr Werkmäster, kommunikationschef på Skellefteå kommun.

Själv tycker hon att tjänsteperson är ett bra ord och uppmuntrar gärna sina kollegor att använda det.

– Det är viktigt att kommunen går i bräschen för förändringar, speciellt när det handlar om jämställdhet, säger hon.

Den offentliga språkvården i Sverige har länge pläderat för könsneutrala yrkestitlar. Dels av jämställdhetsskäl, men också av begriplighetsskäl.

– För de som bor här men inte har svenska som modersmål kan det vara väldigt krångligt att det finns en massa kvinnor som är män, säger Karin Milles, docent i språkvetenskap vid Södertörns högskola och författare till Språkrådets bok Jämställt språk.

För vissa yrken finns det också symboliska skäl till en könsneutral titel, enligt henne.

– Riksdagsledamot är ett exempel. Det är symboliskt viktigt att markera att de som leder landet inte bara är män.

Karin Milles tycker även att det finns ett liknande symbolvärde i tjänstemannatiteln.

– På samma sätt borde man kanske markera att de som representerar offentlig verksamhet inte bara är män.

Men hon tror att det kommer att dröja innan tjänsteperson blivit ett allmänt vedertaget begrepp. Om det blir det. En ändring av en yrkestitel kan nämligen aldrig få genomslag om inte yrkesgruppen själv pläderar för det.

– Så vitt jag vet finns det ingen yrkesgrupp som driver den frågan i dag. Språk är känslor och en yrkestitel är en etikett på dig som människa. Den byter man inte hur som helst.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta

Sjuksköterska – ­en titel som blir kvar
Precis som tjänstemän kan vara kvinnor så kan sjuksköterskor vara män. Och så lär det förbli. En könsneutral ersättare till sjukskötersketiteln får vi vänta länge på, tror Karin Milles, docent i språkvetenskap.
– Eftersom det är en kvinnlig titel från början så är jämställdhetsargumentet inte lika starkt. Jag tror att det är den könsbestämda yrkestitel som kommer att hänga kvar längst, säger hon.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb